Dec 4, 2012

Ustaz Don

memang ada benarnya..hehehe

Dec 3, 2012

Dosa yang lebih besar dari zina

Pada satu senja yang lengang, kelihatan seorang wanita berjalan dalam keadaan terhuyung-hayang.

Pakaiannya yang serba hitam menunjukkan dia dicengkam kesedihan manakala kerudungnya menutup rapat hampir seluruh wajahnya.

Walaupun tidak bersolek atau memakai perhiasan lain di tubuhnya, kulitnya yang bersih, memiliki tubuh yang ramping dan rona wajah yang ayu,
tetap tidak dapat menghapuskan kepedihan yang sedang membelenggu hidupnya.

Dia melangkah perlahan-lahan mendekati rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil mengucapkan salam.

Apabila terdengar ucapan 'silakan masuk' dari dalam, wanita cantik itu melangkah masuk sambil kepalanya terus tertunduk.

Air matanya berderai ketika dia berkata: "Wahai Nabi Allah, tolonglah saya, doakan saya supaya Tuhan berkenan mengampunkan dosa keji saya,"

"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut. "Saya takut mengatakannya," jawab wanita cantik itu.
"Katakanlah, jangan ragu-ragu," desak Nabi Musa.

Lalu wanita itu memulakan cerita, "Saya... telah berzina." Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak.

Perempuan itu meneruskan, "Dari penzinaan itu, saya pun... hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya…cekik lehernya sampai…mati,"
cerita wanita itu sambil menangis sekuat-kuat hati.

Mata Nabi Musa berapi-api dan dengan muka yang berang, dia mengherdik, "Perempuan jahat, nyah kamu dari sini! Supaya seksa Allah
tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!" teriak Nabi Musa sambil memalingkan muka kerana jijik.

Mendengar herdikan itu, wanita itu pun segera bangun dan berlalu dengan hati yang hancur luluh.

Ketika keluar dari rumah Nabi Musa, ratapannya amat memilukan.

Dia terfikir ke mana lagi dia hendak mengadu kerana apabila seorang Nabi sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya?
Terbayang betapa besar dosanya dan jahat perbuatannya.

Tetapi dia tidak tahu bahawa sepeninggalannya, Malaikat Jibril turun berjumpa Nabi Musa. Lalu Jibril bertanya: "Mengapa engkau menolak
seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu ada dosa yang lebih besar daripadanya?"

Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita penzina dan pembunuh itu?" tanya Nabi Musa kepada Jibril.

"Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"

"Ada," jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Nabi Musa lagi.

"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar daripada seribu kali berzina."

Mendengar penjelasan itu, Nabi Musa kemudian memanggil wanita itu untuk menghadapnya semula.

Dia mengangkat tangan dengan khusyuk untuk memohon ampunan kepada Allah S.W.T untuk wanita itu.

Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat
bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu ke atas dirinya.

Bererti, dia seakan-akan menganggap remeh perintah Allah, bahkan seolah-olah menganggap Allah tiada hak untuk mengatur dan memerintah hambaNya.

Sedangkan orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan bersungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dalam dada,
yakin bahawa Allah S.W.T itu ada dan berada di jalan ketaatan kepadaNya.

Itulah sebabnya Allah pasti mahu menerima taubatnya.

'Solat Itu Tiang Agama' dan itulah yang diterapkan kepada kita sejak azali, meninggalkan solat diibaratkan meruntuhkan agamanya.

Tidakkah kita sedar berapa banyaknya waktu telah kita tinggalkan? Hari ini? Semalam? Kelmarin? Minggu lepas? Bulan lelps? atau tahun lepas?.

Sesungguh besarnya dosa meninggalkan solat tetapi ia bukanlah tiket untuk kita menghampiri zina.

Maka penuhilah tanggungjawab ibadah solatmu sebaiknya. Buat para ibu bapa turutilah saranan Rasulullah S.A.W dalam mendidik anak-anakmu.


artikel diambil dari www.iluvislam.com

Nov 30, 2012

Bersabarlah Duhai Hati

sabarlah duhai hati..
kita org perempuan mmg kena bnyk berkorban perasaan..
macam dialog mak ain dalam adam&hawa..'perempuan ni kena pandai main peranan'..

walaupun sakit,bersabarlah..
ini baru sedikit jika dibandingkan dengan isteri2 nabi atau sahabat2 nabi kan..
moga kesabaran ini membawa keberkatan bersama..

sabar ye hati..org dah tak kisahkan kita lagi kita tak boleh nak buat apa..


Lirik Semua Isi Hatimu -
Ning Baizura, Jaclyn Victor & Shila Amzah

Kau katakan padaku
Betapa lelahnya dirimu menghadapi aku
Kau katakan padaku
Ingin kau mengakhiri semua ini

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaan ku untukmu

Cubalah untuk mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah untuk merasakanku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaanku
Yang hanyalah teruntuk dirimu
Kau katakan padaku
Betapa lelahnya dirimu menghadapi aku
Kau katakan padaku
Ingin kau mengakhiri semua ini

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaan ku untukmu

Cubalah tuk’ mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah tuk’ merasakanku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaanku
Yang hanyalah teruntuk dirimu

Cubalah tuk’ mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah tuk’ merasa aku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Cubalah tuk’ cubalah tuk’ mengerti aku
Cubalah tuk’ merasa aku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu
Semua isi hatimu

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2012/03/ost-bunga-bunga-syurga-semua-isi-hatimu.html#ixzz2DgboKvr1

Nov 14, 2012

Tanggal 14 November 2012

Hari ni ada 2 peristiwa yang berlaku..satu, hari ni birthday adik baby yang ke 2..hepi birthday sayang.
dah 2 tahun dah kan..kejap je rasanyernya..masih teringat2 saat melahirkan adik dulu hehehe
dan yang kedua, hari ni dua abg dia Adli dan Aisy bersunat.. hehehe abg dia Adli 9thn dan Aisy 6 thn..
mula2 muka berani pastu tengok budak2 lain dah masuk, jadi sejuk kaki dan tgn diaorang.. tp bila tanya kata tak takut..hehehe berani2 takut ler tu..
 diaorang yg bersunat.. mama plak yg berdebar.. hehehe.. lebih2 plak
si Aisy.. tetap muka nakal walaupun tengah berdebar..huhu

Nov 6, 2012

Final Exam Adli

sayangggg anak mama..hehehe..sian Adli dapat keputusan periksa yg teruk..rasanya macam kena turun kelas je.. huhuhu.. takperla Adli..pengalaman jadikan pengajaran ok..masa darjah 1-3 dia kelas no 1..masuk darjah 4 ni turun kelas no 2 huhuhu

 
tapi semua ini ada hikmahnya kan.. sabar mama.. alaa baru nak masuk darjah 4 kan.. 
tapi,sebenarnya tahun ini memang tahun yg amat sibuk bagi kami sekeluarga..every weekend tak pernah duduk relax kat rumah.. kebanyakannya balik kampung la kan.. memang kelam kabut la.. mama akui memang mama tak sempat langsung nak tgk hal anak2.. hari jumaat je lepas kerja terus balik ipoh.. ahad ptg smpi rumah baru nak basuh kasut sekolah,baju sekolah.. gosok baju lagi..memang terkejar2 la.. hari kerja pulak balik kerja dah penat pastu terus masak pastu baby kecik yg tak duduk diam.. dengan papa nyer yg tak abih2 aoutstation sana sini..(hahaha masuk jugak komplen psl papa) takder masa langsung nak tgk pelajaran anak.. sori anak2 mama.. mama terabaikan korang..
mama pun dah pesan kat adli.. tu la main2 je taunyer.. main game bnyk sgt.. pastu mama cakap takper duduk kelas baru ada ramai kawan baru kan.. hehehe tapi dari raut wajah adli mama tau dia sedikit kecewa..pastu kelas baru mana nak ada kawan lagi kan..dia dah la pendiam.. tapi takperla..maybe kejadian ini membuatkan dia terpikir naperla tak jawab soalan elok2 haritu hehehe
walaumacamana pun, hal pelajaran anak2 ni mama takder la nak paksa2 sangat.. kita pun tau kan tahap kemampuan anak2..masing2 ada kelemahan dan kebaikan masing2.. macam Fatin..memang dari darjah 1 dah duduk kelas no 2 je.. tapi takperla..rezeki masing2..semua tu ketentuan Tuhan..asalkan jadi anak yg baik dan soleh sudahla..bukan senang nak dpt yg soleh dan solehah tu..tengok mamanyer je dah tau dah..gedik terlebih..huhuhu eh eh, boleh plak terkutuk diri sendiri..hehehe..insaf2..
dah dah la korang..bosan baca mama bebel yer..hehe

Nov 5, 2012

Jalan Jalan Sabah

dah lama dah plan nak gi sabah ni..booking tiket setahun yang lepas lagi..promosi Airasia la katakan.. 
pergi KK memang dah pernah tapi kali ni nak jalan2 area Ranau dan Kundasang plak la.. dulu b4 kawin dah pernah pergi tapi ni nak bwk anak2 sure lg best la kan..
tapi nak dijadikan cerita..percutian kali ni, tiga daripada kami demam..huhuhu  mula2 mama demam sehari sebelum pergi tu lagi..pastu hari pertama di KK mama masih demam diikuti adik baby dan fatin jugak..adoi..nak berjalan sakan camner nyer kalau dah melepek je tido kat hotel..huhuhu
tapi dah pergi kan so kena jugak la jalan2 nanti kesian pulak la pada yg sihat tu..terutama aisy dgn adli kan..
 hari pertama tido je sbb demam abis semuanya..hari kedua kami ke pulau..Pulau Manukan..gi kul 10 sampai kul 1 ajer.. tak boleh lama2..tak larat..hehe mmg dah pergi pulau ni dulu tapi kali ni tetap nak ke sana lagi sbb dah tau air dan ikan kat sini paling best dari yg lain2..
tapi skang pantainyer dah bnyk batu karang..dulu cantik jer pasir halus putih..
bukan main seronok anak2 mama dapat main air.. terus baik demam diaorang..huhu 
balik dari pantai diaorang dah lapar.. so kami pi cari lokan kat area jalan sulaman.. mula2 try skit jer la dulu takut tak tahan perut lagipun kami bertiga demam.. sekali dah rasa sedapla pulak.. baca kat blog orang lain kata saper yg tak tahan perut tak boleh mkn bnyk nanti muntah,tapi kami mkn ok jer Alhamdulillah..sedap sangat tau nyesal plak ambik skit jer.. jauh plak nak gi mkn lokan tu lagi.. 
pastu hari ketiga,check out je hotel kami terus bertolak ke Ranau..
on the way tu tempat pertama yang kami singgah ialah Rumah Terbalik kat area Tamparuli..sampai kul 9 pg dah bukak dah..kena bayar tiket ye..tapi dalam rumah tak boleh ambik gambar..semua benda terbalik..pening plak duk dalam rumah tu..dengan kita2 sekali rasa mcm nak terbalik sama..hehehe
pastu lalu Pekan Nabalu dan Mount Kinabalu..tak turun pun..budak2 tido..mama pun tak sedap badan takder mood nak bergambar ke apa ke..
Sampai Pekan Kundasang dah mula hujan..dah la sejuk..ada banyak jual sayur2..tapi tak beli pun..
petang tu lepas dah berenti hujan kami gi cari Poring Hot Spring pulak..panas airnya..macam kat Hotspring Sungkai jugak laa.. tapi kat sini tak bleh rebus telor..hehehe

nak citer pasal  Celyn Resort Kinabalu tempat penginapan kami kat Ranau ni..jalan nak masuk dia fuh,punya la tinggi bukit dia..jalan kecik plak tu..turun naik bukit baru sampai..
ni gmbr jalan dia..ni kira ok lagila jalan dia..atas lagi la cerun dan takder tar..tanah merah je..
tu nampak tak kat atas tu..nampak bumbung je tu la resort kami..ni gmbr time tengahari masa kami sampai tu baru lepas hujan..fuh kabus tak hinggat..
tapi masa sampai, tu dia..pemandangan apa pun tak nampak..kabus tebal..cuaca punya la sejuk..
tapi bangun keesokan paginya..tengok2 luar wah,berdepan dengan Mount Kinabalu je rupanya..nampak cantik sangat..tu dia..
ni pose kat depan lobi resort..tinggi woo nak naik..nasib baik keta sewa kami mampu panjat bukit tinggi tu..

ni masa kul 7 pagi hari ke empat..kabus kat bawah tebal sangat..bila dah around kul 10 baru nampak bawah tu ada kampung2 orang rupanyer..pergh cantik

haa ni la gambar bilik kami..dia ada dua tingkat..bilik kami yg bawah..
sebelum balik kami sempat singgah ke Sg Moroli..bermain dengan ikan kelah,keli pun ada..menakutkan bagi mama tapi budak2 sangat seronok..si kecik afif je yg tak berani..
ni ada video diaorang..menjerit2 bagi ikan makan..tapi air keruh skit la..yer la semalam kan hujan..

video


pastu singgah lagi kat Desa Cattle beli susu lembu..masa tu yang perisa coklat dah abih..ada yg putih je..habis jugak 2 kotak anak2 mama minum
yg best kat sini permandangan dia la..dah la jalan nak pergi tu turun naik..suka la sejuk je..saujana mata memandang..rasa nak pindah duduk sini je..damai..
tu nampak sekumpulan lembu tengah makan rumput..

Oct 29, 2012

Salam AidilAdha

Sambutan Aidiladha kali ini memang tak terasa langsung..tambah2 pulak takder saper pun yg masuk korban tahun ini.. langsung takder rasa beraya.. anak2 tak pakai baju melayu pun,mak bapak apatah lagi.. mama masak rendang ayam je sbb abah dah beli lemang 3 batang untuk anak2 dan cucu2 nya..
besoknya di rumah tok wan kemunting baru papa bawak anak2 gi tengok orang sembelih lembu kat perkarangan surau..baru la budak2 ni tau raya korban rupanyaa..huhuhu
dan sebelum balik kami sekeluarga menziarahi kubur mak.. kehilangan mak masih kami rasai..

Oct 15, 2012

Konvo Aisy

 Hari sabtu 13 oktober 2012 yg lalu(birthday mama) adalah merupakan hari konvokesyen anak mama yg no 3.. si Aisy..alaa..konvo tadika 6 tahun..hehe..next year masuk darjah 1 dah..sama sekolah dengan abang dan kakak dia..
tak sangka pulak budak yg kuat menyakat kat rumah ni dapat first place in exam.. sebelum tu duk tanya dia..periksa dpt no berapa Aisy..dia jawab ntah..sampaikan bila turun pentas mama tanya..haa, ni hadiah utk apa ni Aisy..dia jawab ntah! huhuhu
tu dia..best student for Taska Al Ikhlas Cambridge Seksyen 13..alaa..baru tadika kan..moga2 lebih cemerlang bila dah sekolah nanti ye..dan paling penting jadi anak yg soleh..aminn..
diaorang ni ada buat persembahan pakai baju ambition..boleh tak Aisy pilih to be a soldier..huhuhu boleh la tuu..layan kan je laa..tu kawan dia nak jadi fireman..hehe

Oct 8, 2012

Mak pergi jua


setelah 6 bulan mak terlantar sakit..
dalam masa tersebut dah 5 kali sedut air dr dalam paru2..
dan akhirnya pada tanggal 30 September 2012..sekitar jam 6.40 ptg..
mak pergi jua..
perkara yg paling kami sekeluarga takuti terjadi jua..
siapalah kita untuk menolak ketentuan takdir..
redha dan pasrah..
moga roh mak aman di sana..
kami sentiasa mendoa dan merinduimu..

Dari Aisyah menceritakan bahwa seorang lelaki datang kepada Rasulullah bertanya : Ya Rasulullah, sesungguhnya ibuku telah
meninggal dunia, dan dia tidak ada berwasiat apa pun dan saya rasa kalau dia sempat berbicara dia akan bersedekah,
apakah dia mendapat pahala jika aku bersedekah untuknya ?
Nabi menjawab : Ya (bersedekahlah dan dia akan mendapat pahala ).
(Sahih Bukhari dan Muslim)

Dari Abi Usaid Malik bin Rabi’ah berkata bahwa ketika kami sedang duduk-duduk bersama Rasulullah, tiba-tiba datanglah seorang lelaki
dari kabilah Bani Salamah berkata : “ Ya Rasulullah, adakah kebaikan yang dapat saya lakukan kepada kedua ibu bapa saya yang telah
meninggal dunia ? Rasul menjawab : Ada, engkau berdoalah untuk keduanya, dan meminta diampunkan dosa-dosanya, dan tunaikan
wasiat dan janji-janjinya, dan hubungkan silatiurahim dengan saudara dan keluarganya, dan hormati serta muliakan kawan-kawannya.
“ (HR Abu Daud, Ibnu Majah, Ibnu Hibban)

Rasulullah saw. bersabda yang bermaksud : "Orang yang bijak adalah orang yang mempersiapkan dirinya dengan beramal untuk
bekalan selepas matinya. Manakala orang yang tidak bijak adalah orang yang mengikuti hawa nafsunya dan kemudian mengharap
pertolongan Allah". (HR Tirmizi)

Doakan ibu bapa


Nabi s.a.w. bersabda yang maksudnya : Apabila seorang manusia mati terputuslah daripadanya amalannya melainkan tiga,
sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, anak soleh yang mendoakan untuknya. (HR Muslim)

Rasulullah s.a.w.bersabda yang maksudnya : Sesungguhnya seseorang itu ditinggikan darjatnya, lalu dia berkata:
Dari manakah semua ini ? Maka dikatakan kepadanya: Dari anakmu yang memintakan ampun untukmu. (HR Ibnu Majah)

Sep 9, 2012

Selamat Tinggal Rumah Pertamaku


Sedih pulak rasa bila nak berpindah ni... sayang kat rumah ni.. walaupun tak besar tapi sayang woo.. teringat dulu2 bukan main susah nak beli rumah ni..maklumla gaji skit..nak cari 10% tu punyala teruk..meminjam kat adik beradik..
rumah pertama kami..memang kenangan terindah..susah sama2 senang pun sama2 kan papa..dan akhirnya setelah 5 tahun,kami akan meninggalkan rumah ini.. kenangan di sini akan disimpan rapi.. terindah dlm perkahwinan kami..
 minggu terakhir kat sini..tiap2 hari nak mandi kolam..nanti dah pindah susah nak mandi free..hehehe.. ntah2 skill berenang anak2 mama pun dah hilang kalau lama tak berenang nnt kan..

Adik bertunang

 adik mama ijam dah pun menjadi tunangan org..majlis dia pada 8 syawal yg lalu di Tapah.
 inilah bapa mertua ku..hehe..ada macam muka pokcik sani korang tak..sebelah tu kakak ipar mama.. tak boleh jadi ni..kakak ipar lebih slim dari mama..serius mama dah gemuksss..
 haaa inilah tunang ijam..mama plak pose terlebih sengih.. over plak..oo yg sebelah tu adik ipar mama..wife ijat..pun dah gemukss jugak..hehehe jgn mare Neesa..jom kita sama2 menguruskan badan..

 dan oleh kerana mak masih sakit.. mama dipertanggungjawabkan utk menyarungkan cincin ke jari manis bakal adik ipar mama ni.. best rupanyer..teringat zaman mama bertunang dulu2..hehehe
 ini pula antara barang hantaran dari pihak lelaki..ijam la..tema merah putih..ada alquran digital.. hantaran ni kawan mak yg buatkan... kalau mak sihat dia la yg buat semua ni..tapi nak buat camner kan..

Aug 22, 2012

Aidilfitri 2012

Salam aidilfitri maaf zahir batin buat semua peminat blog mama..peh perasan tak hinggat..hehehe..takderla..mana mama ada peminat pun kan..huhuhu..
ni antara gambar2 kami semasa raya kali ni..tak beraya ke mana pun..duk umah mak je dan raya ketiga blk rumah mertua..cuti tak lama so takderla balik kampung papa di kedah nun


hari raya pertama dan kedua di ipoh.. start masak dari pagi..tak henti2 org datang menziarah mak..pastu raya ketiga baru sempat balik taiping..rehat je kat taiping..beraya rumah kakak ipar..

Aug 16, 2012

Cerita Akhir Ramadhan

hari ni khamis-lastday kerja sebelum cuti raya..mama cuti raya jumaat besok,17
dengan rabu lepas raya 22..dua hr tu je..tahun ni kena sacrifice..xder org
nak jaga kaunter..so,khamis n jumaat after raya kena kerja..
kebetulan papa jugak tak bleh cuti..dia terlibat dgn majlis aipm..
hai,kerja..kerja..kerja..takder kerja takder duit looo

raya tahun ni memang tak beriya langsung..beli baju pun utk anak2 ajer..
sian budak2 kan seronok sgt nak raya..kuih raya pun ala kadar je..
takder mood langsung nak membeli mcm dulu2..beli sekadar buat syarat
je la.. utk letak kat rumah mak dgn rumah mertua..

sedih plak Ramadhan dah nak pergi..hilang bnyk waktu makbulnya doa..

adli puasa ok tahun ni..iyerla,dia dah besar..darjah 3 dah pun kan..si fatin
pulak kena paksa2 puasa..dia jenis makan skit dah kenyang..so bila sahur
skit jawabnyer tak tahan la sampai maghrib..tapi mula2 asyik bebel je la..
kakak tak tahan..kakak lapar..bila dah hujung2 ni nampak dah biasa dah.
aisy plak memang tak tahan puasa..tapi dapat la jugak 5 hari puasa penuh..
hari yg lain2 tu puasa start kul 7(sbb dia sahur 6.30pg) sampai kul 5 ptg je..
smpi je rumah,terus cari air dan biskut..adoi,sian jugak kat dia..baru 6 tahun
dan dlm ramai2 anak mama ni dia jenis yg pemakan skit..takperla..pelan2 belajar.

Aug 13, 2012

Siakap Stim Asam Boi

Cara buat:
Ikan siakap bersihkan dulu dan lumur dgn garam dan asam keping..kukuskan.

sementara tu rebus air..masukkan bawah merah+putih+halia(semua hiris)..
masukkan 3 biji asam boi..masukkan pulak tomato dibelah 4,karot potong,
kobis potong,cili padi ketuk..kemudian letak sedikit garam dan sedikit gula..

ikan kukus tadi buang separuh air dia sebab takmo hanyir sgt..campurkan dgn air
rebusan tadi..kukus lagi sampai ikan masak..

dah siap..boleh mkn panas2..

Aug 2, 2012

Cerita Awal Ramadhan

Salam Ramadhan
harini hari yg ke 13 kita berpuasa.. so macamana agaknyer amalan kita
sepanjang 13 hari ini..hehehe cakap macam penceramah pulak..
mama tak layakla nak bercakap mcm ustazah..sbb mama tak pandai malah
amalan pun tak seberapa..

tapi cita2 mama dan papa utk lebih beramal ibadah dalam bulan Ramadhan
ni nmpk gayanyer berjalan lancar..Alhamdulillah akan diteruskan smpi
bila-bila insyallah..
"Ya Allah Ya Rahman,berikanlah kami petunjuk dan hidayahMu dan janganlah
Engkau palingkan kami setelah Engkau berikan kami petunjuk"

setakat 13 hari ini jugak,kami belum lagi ke pasar Ramadhan..tapi dua kali
pernah berbuka di luar..itu pun sbb tak sempat masak..
sekarang ni kan weekend ajer balik Ipoh..so masa nak berbuka di luar tu terhad..
kalau hari kerja,jalan jam..smpi rumah terus masak apa yg ada je la..
papa pun naik motor je,kalau naik kreta jawabnyer berbuka atas jln la..

petang jumaat je..lepas maghrib,minum air dgn makan kurma aje..pastu solat maghrib
dan terus balik ipoh..dlm kreta mkn burger je..hehehe
nak cepat2 smpi ipoh..jenguk mak dan abah

kesihatan mak makin merosot..dah kurus sgt..terbaring ajer..
abah dah boleh jln skit2 tapi masih tak mampu bwk motor ke kedai..
so,bulan puasa ni nak beli makanan susah la skit..
kadang2 call abah tanya berbuka apa..katanyer goreng ikan ajer..
mujur jiran2 ada yg bantu bagi makanan..
sian bila mengenangkan mak abah camtu..dua2 tak sihat..
insyallah lepas raya nak bawak mak abah duduk sekali..

dah lama dah bagitau nak bwk diaorang stay sekali..tapi diaorang keberatan..
lebih selesa di rumah sendiri katanya..lagi pun rumah mama bertangga berlift
org tua2 tak suka suasana terperuk dlm rumah cam gitu..

skang ni adik bongsu mama yg bujang tu la yg selalu ulang alik balik Ipoh..
mama ni weekend ajer balik..lagipun budak2 sekolah..

kepada semua yg membaca,tolongla doakan moga kesihatan mak abah mama
pulih seperti sediakala yer..Amin..
;)

Jul 20, 2012

Salam Ramadhan

Allah telah memilih Ramadhan sebagai bulan yang istimewa, yang namanya disebutkan dalam Al Quran.

Firman Allah :
"Bulan Ramadhan yang diturunkan padanya Al Qur'an sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang batil). Oleh demikian sesiapa yang melihat anak bulan maka hendaklah ia berpuasa, dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka hendaklah ia menggantikannya sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur." – 185, SURAH Al Baqoroh Begitu juga halnya dengan bulan Ramadhan, Allah swt tidak akan mengatakan Ramadhan sebagai bulan istimewa jika tidak ada sesuatu di sebaliknya.

Baginda Rasulullah SAW, ketika berada di penghujung bulan Sya'ban, selalu mengatakan kepada sahabatnya :
"Telah datang padamu bulan Ramadhan, penghulu segala bulan, maka sambutlah kedatangannya. Telah datang bulan siyam(bulan puasa) membawa segala keberkatan, maka alangkah mulianya tamu yang datang itu." (HADITH RIWAYAT. Ath Thabrani)

Dalam sabdanya yang lain :
"Sesungguhnya telah datang kepadamu bulan Ramadhan, bulan yang diberkati, Allah memerintahkan berpuasa di dalamnya. Pada bulan itu, dibukakan segala pintu syurga, dikunci segala pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan. Di dalamnya ada satu malam yang lebih baik dari 1000 bulan. Barangsiapa yang tidak diberikan kebajikan malam itu, bererti telah diharamkan baginya segala rupa kebajikan." (HADITH RIWAYAT. An Nasai dan Al Baihaqi)

Seringkali Ramadhan dikaitkan dengan Mubarak- Ramadan al-Mubarak. Ia membawa maksud keberkatan.
Jika ditinjau makna berkat di dalam al-Quran, ia membawa erti bertambah dan berkembang.

Berkatnya bulan Ramadhan apabila kebajikan dilakukan secara berganda-ganda dan pahala pun digandakan oleh Allah.

Terdapat tiga perkara yang digandingkan dengan perkataan berkat iaitu:
- Allah itu berkat. (al-A'raf:54)
- Quran itu berkat. (al-An'am:155)
- Malam Lailatul qadar itu berkat. (al-Dukhan: 3)

Ramadhan turut dianggap sebagai bulan yang berkat kerana ia bulan difardukan puasa, diturunkan al-Quran dan terdapat malam al- Qadar.


Ya Allah, berkatilah kami di dalam bulan Ramadhan yang mulia ini. Andai ini Ramadhan terakhir untuk kami, maka terimalah semua amalan kami dan rahmatilah kami wahai Tuhan Yang Maha Agung. Amin...

Jul 18, 2012

Semoga Ramadhan memberi sinar

Saat ini hati menjadi gelisah..
rasa sedih,takut bertukar ganti..
aku belum bersedia utk kehilangan 'dia'..

di saat begini..
mengharapkan dorongan,sokongan..
memerlukan bantuan utk diberi keyakinan dan harapan..

'nak cakap apa lagi'...bukanlah kata2 yg enak didengar
bagi hati yg sedang dilanda gelora..
tapi itulah yg aku terima..

terima kasih sahabat..
perempuan lebih memahami hati perempuan rupanya..

teman2 semua,
doakanlah aku redha menerima ketentuan Tuhan ini..
doakan juga agar semuanya kembali pulih seperti masa dulu..
semoga kehadiran Ramadhan ini memberikan sinar..

amin.

#sekadar luahan hati yg tak mampu diucap..

Jul 12, 2012

Pesta Buah di SUK

mari! mari! pesta buah2an tempatan..dua lori penuh muatan durian sudah siap parking..tunggu peluang kami rebut je..hehehe
ni sementara menunggu waktu makan buah..kami pose dulu kat luar bangunan SUK.. ni la antara muka2 yg dah tak sabar nak terjah..
yang ni plak muka kami2 yg sabar..tak macam kawan2 kat atas tu..hehehe
 dan inilah saat2 yang dinanti-nantikan..kenyang woo..banyak best..makan free..suasana bawah pokok rasa cam kat dusun plak kan..
tangkap lentok la ini dulian..manyak feel..hahaha
  ni apsal mcm main cak2 plak ni..
 macam-macam buah ada..antaranya durian...rambutan...langsat...manggis kegemaranku pun ada..

ni camera women tgh makan pulut durian.. sampai terduduk sedapnyeeer