Jun 28, 2011

Fairy Cave Bau, Kuching

 ni gambar sekitar kawasan Fairy Cave dekat dengan PAsar Serikin..kat luar gua tu ada dinosaur...bukan betul..tipu2 ajer..budak2 ni nampak jer kat tepi jalan terus nak berenti bergambar..
 ni la aksi mereka..konon berani nak tembak dino2 tu..

ni yang paling besar yang ada kat situ..budak2 seronok ajer..

Jun 27, 2011

Tempat Makan di Kuching

tempat makan kalau di Kuching ni ialah di Top Spot Food Court...atas bumbung tepat letak kereta..makanan dia biasala..ada umai,seafood,sayur midin dll lagi.Sayur midin tu yang macam pucuk paku tu..sedap..
 hari kedua makan malam kat Barok Village...restoran atas pokok abah kata..sini yang sedapnya sup ayam kampung yg dimasak dlm buluh tu..namanya Pansuh..sedap rupanya..rebus ayam tu dengan pucuk ubi..


 ni tangga nak naik atas..macam stail rumah kampung..
camni la rupanya cara depa masak ayam pansuh tadi tu..kena bakar..

Jun 24, 2011

Pasar Satok,Kuching Sarawak

 
macam biasala kalau ke kuching ni tempat yg biasa org pergi mesti ke kedai kek lapis dayang salhah..mmg terkenal la kek lapis dia ni..masa kami datang tu giler ramai org..berbas-bas..ingatkan beli 10 dapat free satu..kami beli 9 pun dapat free satu jugak..tapi kami beli yg rm10 skit jer..yg bnyk rm20 tu pun sbb org ramai kirim..yg perisa cadbury..perisa strawbery chese..tu la yg mahainya..

 kemudian,pagi2 sebelum balik sempat singgah ke pasar satok..kira macam pasar tani la..
 ada jual mcm2 ada yg pelik macam ulat sagu..udang pekasam dll..tapi harga mmg cukup murah..
 kami beli ikan bilis halus dengan ikan masin tenggiri tu singgit ajer..
 ini telur ikan terubuk..tak teringin plak kami nak beli..hehehe..ambik gambar ajer
dan paling glamer mestila terubuk masin..berkotak-kotak jugak la kami beli..tapi bukan utk kami jer, utk org kirim jugak..

Jun 22, 2011

Pasar Serikin Sarawak

Walau dah banyak kali ke kuching sarawak..tapi belum pernah lagi menjejakkan kaki ke Pasar Serikin ni.. sebabnya ini first time kami pergi dlm cuti hujung minggu..maklumla anak2 dah sekolah.. selalu tu pergi hari kerja,bukan hari minggu, dan pasar ini hanya dibuka sabtu dan ahad sahaja..

kalau nak pergi sini kena dtg pagi2..sbb cuaca kat sini lebih panas dari tempat lain..kalau tak silap kawasan ini betul2 di atas garisan khatulistiwa..tu sbb suhunyer panas lain macam..dlm daerah Bau, sempadan sarawak-kalimantan
kain ni dulu dah pernah beli kat internet dgn syikin dan maria..harga beli dulu RM90 4 meter..sepasang la..tapi kat pasar ni RM60 jer harga dia letak, tu harga belum tawar lagi..murah kan..sulam timbul..sulam labuci..macam2 sulam ada

tempat ni ala2 macam padang besar atau rantau panjang la lebih kurang..cuma barang2 dia ada yg pelik2..periuk oven pun ada tapi bukan yg canggih tu.. ni yg letak kat atas dapur gas jer tu..

tapi telekung memang banyak dan murah la jugak dari yg jual kat pasar tani shah alam tu..tapi kena pandai tawar la..mula2 kalau kita tanya sure dia letak harga mahai..pastu kita try la letak separuh dari harga dia tu..kalau dia taknak buat2 la mcm nak blah..nnt dia akan ckp..ok la..ambikla..hehehe
  
ni la pergio yang kami sewa..sehari rm250 dgn driver..saper nak contact no, boleh pm saya k..driver ni mmg baik,dah 2 kali kami guna khidmat dia..boleh bawak kemana sajer kita nak..bukan tak boleh drive sendiri tapi susah nak cari kedai makan..tak tau mana yg sedap..mana yg halal..dll lagi

Jun 15, 2011

Melaka Wonderland

cuti sekolah baru lepas, kami bawa anak2 ke Melaka Wonderland tempat ni baru jer bukak..best jugak tempat ni..banyak permainan menarik yg takder kat taman tema yg lain..tempat baru so masih bersih dan amat selesa..




tak bawak baby afif..dia tinggal di nursery..kami sampai sini around 9 pagi dan kluar jam 2 petang..sempat jer balik hari..tapi bukan pergi weekend la,gi hari rabu so kurang la skit orang kan..beratur nak main pun tak la lama sangat..
okeh, satu lagi tempat baru yang menarik untuk dikunjungi..silakan..best!

Jun 14, 2011

Menu Hari Minggu

dah lama benor tak masukkan entry menu masakan...bukannya dah tak masak dah...cewah,tapi selalu terlupa nak ambik gambar..pastu hari cuti jer skang ni banyak sgt halnyer..

 ini daging puree
 yang ni plak kerabu mangga
ini siakap stim asam boi (resepi sini )
dan ini muka aisy yg suka makan..dlm bnyk2 anak saya si aisy plg suka kalau bab makan2..sila abaikan pinggan mangkuk yg tak sama patern tu dan jugak rak buku yg bersepah di belakang ye..

Jun 1, 2011

Our 9th Anniversary

doakan kami kekal bahagia hingga ke hujung nyawa...amin..