Dec 26, 2007

Melawat Kota Belanda dan Mini Tembok Besar China

Peninggalan Kota Belanda....




Mini Tembok Besar China dibina di Pulau Pangkor...tarikan pelancong...bila tengok tembok ni macam teringin sangat nak ke Beijing...hehe




Pulau Pangkor

Tarikh : 23-Dec-2007
Destinasi : Teluk Nipah, Pulau Pangkor
Info : Tambang naik bot ke Pulau Pangkor hanya RM10 dewasa, RM5 kanak2..kami menginap di Zek Pink Chalet sahaja dengan family room ada aircond RM100 semalam..teksi dengan bayaran RM20 boleh round pulau dan singgah di Mini Tembok Besar Cina dan Kota Belanda..kalau nak snorkeling kat Pulau Giam RM30 utk satu bot..bleh lepak around dua jam kat Pulau Giam tu..tempat makan bnyk sgt sepanjang pantai..ikan bakar segar untuk makan malam harga berpatutan.
Tak sabar anak2 mama ni nak naik bot ke Pulau Pangkor...



ok tak papa jadi maskot pangkor...hehe..welcome to Pulau Pangkor..hehe...jangan mare pa..





inilah chalet kami bermalam...



Bergambar di tepian pantai Teluk Nipah, Pulau Pangkor...air waktu pagi cantik...pasir pantai putih...

tengah menunggu bot untuk ke Pulau Giam nak snorkeling...
Bila sampai di Pulau Giam...pucat muka naik bot laju...tapi maintain cool..hehe


papa seronok snorkeling tengok ikan besar2 jugak...ada yg besar dari tapak tangan...


ha...tu adli dah dapat ikan...

sian si aisy...sebenarnya time ni dia dah jatuh terduduk pastu tak larat nak bangun sendiri sebab baju tu besar...berat...takder saper perasan dia dah jatuh..so main pasir jer la dah tak bleh bangun...hehe...nak cakap suruh angkat tak reti...masing2 sibuk main air...hehe

Sungai Kuala Kangsar

model kereta kebal ni ada di taman bersebelahan...
ini la sungai perak...saper2 nak pekena laksa buyung bolehla kat sini...sedap woo...minum plak cendol ker abc ke...memang bestla...

Taman Tasik Taiping



Kalau nak tahu inilah taman tasik yang tertua di Malaysia ni...asalnya kawasan perlombongan bijih timah pada tahun 1880...taman ini jugak dapat ikhtiraf sebagai taman terindah di Malaysia pada tahun 1996...

tengokla pokok2 kat belakang tu...usia ratus tahun tu...

Masjid Ubudiah Bukit Chandan



Salah satu daripada masjid yang terindah di Malaysia

Kuala Kangsar Bandar Di Raja Perak




Dec 19, 2007

Sekolah Kesayangan Mama


Ini sekolah kesayangan mama...Sek. Rendah Iskandar Shah,Parit...sekolah ni memang best..rasa nak kembali ke alam persekolahan pulak...masa ni balik kampung pastu teringat nak tengok sekolah lama mama...so singgah la..bangunan nya dah buat baru dah...sekolah lama ni dah tak pakai lagi..pastu ronda2 pekan Parit teringat kenangan pahit manis di sini..11 tahun beb stay kat Parit ni...rasa nak panggil kawan2 lama reunion kat padang bola tu boleh tak ek..rinduuuu nyeerr..

Kampung Boy







Gambar ni diambil semasa balik Kedah raya hari tu...anak2 mama macam tak pernah tengok sawah..syok gila main atas batas...pastu pulak ntah ayam saper yang dikejar..pastu pandai pulak nak tangkap ikan puyu...ini sure ikut papa dia masa kecik ni...papa dia dulu terkenal dengan gelaran perosak sawah padi orang..hehe..dulu pernah kena kejar keliling kampung sampai bermalam atas pokok takut nak turun nanti kena tibai..hehe..budak2 nakal la katakan..tapi bila dikenang seronok pulak...tak macam mama la kampung mama pekan..takder sawah padi...so masa kecik dulu tak merasa la pengalaman bergelumang tu..bila sesekali bawak anak turun padang macam tu...happening gila jadinya...kampung boy

Bukit Bendera




Yang ini pula percutian mama sekeluarga ke Pulau Pinang..merasa la anak2 mama naik feri dan lalu jambatan terpanjang tu..merasa jugak la anak2 mama naik cable car sampai ke puncak Bkt Bendera tu..tapi masa sampai atas tu hujan renyai2 so...tak nampak apa pun kat bawah...cuma nampak lampu2 jer dari atas tu..so, tak banyak la gambar di puncak..bergambar kat bawah jer berjam2 jugak tunggu turn nak naik cable car tu...ingatkan beli jer tiket dapat terus naik..rupanya hari yang kami pergi tu ramai gila..sampai situ tengahari...naik cable carnya petang kul 5...adoi letih menunggu..tapi oleh sebab anak2 mama ni nak naik sangat..kena tunggu jugakla..ha..ambik seharian di Bukit Bendera...

Tmn Burung vs Tmn Rama2




Taman Burung dan Taman Rama2 terletak di area Tmn Tasik Titiwangsa...kat situ jugak glamour dengan nasi lemak Tangling..hehe...masa mama ke sini...nasi lemak tangling tu dah abis dah...masa tu around 10 pagi dah sold out...tak tau la macamana rasa nasi lemak tu sedap sangat ke pun...anak2 mama memang seronok kat tmn burung dan tmn rama2 ni...rama2 dan burung lepas bebas...ada juga yg stay dlm sangkar...adli kata yang duduk dalam sangkar ni sian dia boring...'dia cakap suruh adli lepaskan dia la mama'...hehe...anak mama baru 5 thn dah tau erti boring terkurung...macamanala perasaan burung2 tu kan...si fatin tu pulak lebih berani dari abang dia...dia kejar rama2 nak tangkap letak kat tangan dia...baby aisy rasanyer tengah belajar pasal rama2 dan burung ni...asyik tunjuk sana tunjuk sini...nak usik takut..hehe...


tapi rama2 dan burung yang ada kat sini memang cantik2...bewarna-warni..mama pun suka

Dec 18, 2007

Taman Pertanian Malaysia



Ingat tak dulu2 masa sekolah ada buat rombongan pergi Bukit Cherakah...ada rumah salji kat sana..dulu2 happening tempat ni...macam2 ada...cuti sabtu baru ni mama teringat pasal Bukit Cherakah ni..terus ajak papa dengan anak2 ke sana...sajer nak tengok hidup lagi tak tempat tu...sekarang nama dah tukar kepada Taman Pertanian Malaysia...rumah empat musim tu masih ada lagi...kebetulan masa pergi tu tengah musimsalji...berbaloi jugakla pergi sana...dibawa bersiar2 dalam taman tu naik bas takder dinding..terkejut jugakla anak2 mama sebab selama ni tengok bas ada dinding...tapi tempat ni dah tak berapa cantik dah...macam tak dijaga sangat seperti mama pergi zaman sekolah2 dulu...tapi anak2 mama suka la tengok salji tu...sampai sejuk bangat ajak keluar tak tahan sejuk...berpeluk2 depa tiga beradik...hehe..

Bagan Lalang


Pada 11 Disember baru2 ni...cuti Birthday Sultan Selangor...kami ni pantang hari cuti..anak2 sure ajak berjalan...tu la dah terbiasa dari kecik2...asal hari cuti jer ada jer nak ke mana2...paling koman gi Giant ke Tesco ke...yang dekat2...kalau agak2 budget tak berapa nak cukup, kitaorang gi tempat yg takyah keluar duit...cuma duit minyak kereta jer la....macam bawak anak2 ke play ground yg besar/best skit ker...tapi hari ni papa bawakdiaorang ke Bagan Lalang...tengok orang main kite..gi cari anak ketam berjalan senget..adli asyik kejar anak2 ketam tu...dia suka tengok anak2 ketam tu kelam kabut lari masuk dalam pasirbila dia datang dekat...bila toleh belakang fuhyoo...banyak gila anak2 ketam tu keluar balik..masa kitaorang sampai sana air belum pasang...so bermain kat pasir landai jer la..kira ok ler tu...depa belajar skit pasal alam semulajadi ni...apa itu air pasang..macamana rupa anak ketam...macamana nak buat layang2...papa dia janji nak ajar buat sendiri alih2 beli jer..apa raa

Air Terjun Lata Kinjang



Lepas balik dari kenduri sarah hari tu..mama sekeluarga sempat lagi singgah kat Lata Kinjang...sebenarnya sebab excited tengok dari tepi Lebuhraya Utara Selatan tu bukan main menarik air terjunnya..apa lagi terus papanya keluar kat tol Simpang Pulai terus ke Air Terjun LataKinjang tu...anak2 siap tanya kita nak gi mana ni mama...sebab tengok jalan ke lain jer..hehe..baju mandi pulak tak bawak so mandi pakai seluar kecik ajer la...nasib tak demam lepas balik tu...airnya sejuk bukan main...menggigil2 si kakak dengan baby...oleh kerana hari tu hari isnin...so tak la ramai orang sangat...syok gila bunyi air terjun menderu-deru...budak2 nama pun budak2 memang happy yg amat...bawak la gi mana pun...seronok main air..tak ingat nak balik dah...siap bergambar aksi Ultraman Tiga lagi...pengaruh tv betullaa..

Kenangan Semalam


Semalam masa tengah cari majalah Rasa(nampak no baru belajar masak) kat dalam laci terpandang album gambar...lama tak belek album tu...selalu mama ni kalau bab gambar no 1...suka belek2 sambil susun2 ikut susunan..tapi sejak budak2 ni suka main koyak2 mama sorokkan la album ni...kalau tak kang habis berkecai segala kenangan...dok belek punya belek ternampak la satu gambar ni...gambar masa sukan opis lama dulu...bila tengok gambar ni serta merta kemeriahan dan keseronokan masa tu menjelma di ingatan...seronok betul...team baju kuning...hehe...kalau boleh minum pun air kuning...jagung...hehe..

team tarik tali lagi kelakar...tukang sorak lagi happening dari tukang tarik...sampai sakit2 tekak...over acting plak...hehe

terbit plak la rasa rindu di hati..aiseh syahdu la plak...hehe..tahun depan korang ada sukan lagi ker...ada harapan tak nak rampas takhta juara...hehe...

anyway...kajicuaca tetap dalam ingatan...ke mana trip seterusnya weh...senyap jer...tunggu lepas abih musim banjir ek...


Hot Spring Sungkai




Ada siapa2 pernah pergi Hot Spring kat Sungkai...best gak tempat tu...best utk budak2 laa..ada kolam air panas...kolam tu diasingkan ikut suhu dia...ada aktiviti merebus telor...ada jugak kolam air gunung...ha..yang ni air dia sejukla...


dulu dah pernah pergi sini ikut puspanita...kali ni gi lagi sebab masa ikut puspanita tu tak bawak baby aisy(time tu baby kecik lagi)...


ramai jugak orang pergi sini terutama musim cuti sekolah...si adli tu boleh selamba jer berjalan atas dataran batu panas...mama dia ni plak yang terlompat-lompat bila pijak batu tu...


hubby pulak tunjuk terror la gi masuk dalam kolam yg suhu dia 38 celcius...ala tak panas mana pun...masuk la yg 40 celcius tu...sure hancur segala lemak kat perut hehe..


so, kalau takder mana nak gi dah hujung minggu boleh la bawak anak2 ke sini lagi...mandila sampai kecut...kalau dah sejuk...masuk air panas plak...bila dah berpeluh-peluh...masuk balik dalam air sejuk...bila lapar plak telanla telur rebus...jangan lupa bawak kicap dengan lada sulah baru kick...hehe..

Dec 17, 2007

Cerita hari ini

Pagi ni terlambat pergi kerja...so terlambat jugakla masuk kerja...ala bukan selalu...bulan ni baru sekali lewat...biasala kan...hehe...mama masuk kerja 7.30 balik 4.30 kerajaan ada waktu anjal...bagus jugak ada waktu anjal ni...mama pilik 7.30 bukan sebab rajin nak keluar rumah awal...tapi sebab seronok nak balik kerja cepat..hehe..ada ke patut...
hari ni isnin lagi 3 hari Hari Raya Haji...tahun ni mak dengan abah menunaikan haji di Mekah...rindu la kat diaorang...raya jadi cam takder benda la...rasanya balik jugak Ipoh..kalau tak balik kesian plak kat adik dua orang tu..saper jer yang ada kat rumah...mama ni anak sulung..tapi kalau ada orang plak nak datang beraya kat rumah mak camner...mama tak reti masak rendang...hehe..kantoi...takper ijam ader...pakar segala pakar...apa punya yong daa...

Gondola "Eyes of Malaysia"






Kami tak lepaskan peluang untuk meninjau panorama Kuala Lumpur dengan menaiki gondola pada 17 Sept lepas...rugila kalau tak merasa naik...tahun ni jer ada kan..Baby Aisy boleh menangis pulak masa masuk dalam tu...dia ingat nak pergi mana kot...tapi lepas tu happy gila...




Abang dengan kakak dia jangan cakapla...asyik bertanya itu ini..lotih nak menjawab...biasala budak2 tengah membesar...


Masa kitaorang pergi sini bawak ashu dia sekali tapi ashu dia tu pemalu...takmo ambik gambar..tau tak saper ashu dia...adik mama la si ijam...pada saper2 yang pernah tengok ijam dulu dia kecik jer...sekarang ni dah besor...kalah abang dia si ijat...nantila kalau dapat gambar dia mama masukkan kat dalam blog ni..hehe..

Dec 14, 2007

Apakah harapanku

Harapanku adalah anak2...pewaris masa depan..Mohd Adli Affandi 5 tahun, Fatin Nafeesa, 3 tahun dan Mohd Aisy Hafiy, 1 tahun 3 bulan...
Merekalah...permata hati, intan payung, bantal bucuk...segalanyalah bagiku...semoga kasih sayang hari ini akan menjadi sinar penyuluh masa depan mereka...

Dec 13, 2007

Salam Semua

salam penuh harapan...