Feb 23, 2010

Pulau Tioman 14-16/2/2010

Lokasi : Sun Beach Resort, Kampung Genting, Pulau Tioman
Lepas gi kenduri di Kuantan tempoh hari..kami mengambil kesempatan cuti sekolah ke Pulau Tioman..tiga hari 2 malam..ini di Jeti Mersing, masa ni baru nak bertolak pergi lebih kurang jam 10 pagi..semua excited jer..tapi bila dah naik bot,aiseh mabuk laut laaa..ini di kawasan sekitar chalet kami..kampung Genting namanyer..bermain buai di tepi pantai..pantai pulau tioman..pasirnyer takder la cantik sangat..tapi mujur airnyer jernih..budak2 enjoy..pueh la mandi laut..lepas ni takder dah aktiviti laut sampai tahun depan,muak dah dgn laut ni..hehe..bleh cayer ker..dah kecut mandi,main siput,karang plak..aisy cakap 'mama, b dah tua..tangan dah kedut2' haha..adli tulih apa entah..ni gambar chalet kami..berdepan mengadap laut..budak2 ni pagi2 lagi dah bersiap nak snorkeling..bangun awal pagi nak tunggu bot..snorkelingnya kat Pulau Rengis..kat kampung ni ader surau, ader jugak klinik..ader ternampak orang tua..suami isteri..agak2 mereka ni mesti dah lama tak keluar dari pulau ni kan..tanah nenek moyang dah memang kat sini kan..makanan kat sini..ok..not bad..malam terakhir tu ader bbq..mama suka ratah ikan dia manis dan semestinya sedap..

time snorkeling la yg paling best terutama adli..masa kat pulau renggis tak bnyk sgt ikan tapi bila kat taman laut tu uish ikan besar2..samer besar mcm aisy pun ader..adli suka sgt ikut papanyer snorkeling sambil bg ikan mkn..mama duduk tepi jer jaga fatin dgn aisy mandi pantai..lepas abih tu mandi2 siap2 pastu kami ke kedai duty free kat kampung tekek..

besoknyer lepas breakfast kami dah balik..bot sepatutnya kul 7.30 tapi dpt naik jam 10 pagi..so inila yg tak best kalau time cuti sekolah atau cuti umum ni..orang giler ramai..tapi takperla..alhamdulillah semua dah balik dan semua hepi..oh lupa nak cakap..si aisy masa nak balik jatuhkan selipar dia plak dlm laut tu..dah tinggal sebelah jer..kasut spare dlm kreta kat jeti mersing nun..biar dia berkaki ayam sebelah..tak larat nak dukung..hehe

10 comments:

maria said...

wei....udah-udah la tu g pulau..meh g klate plak..bwk money manyak-manyak skit...nti bleh g pgklan kubur, rantau pnjg, wakaf che yeh...ermm byk lagi la.....yg pntg g klate tu dulu deh

MIZZOU said...

abg sani tak gatal tangan ke tengok ikan laut tu...hehehe

cengko said...

pas ni gi pulau meranti, pulau melaka & balik pulau...
hehehe...

HazlisaNoor said...

ok ok maria lepas ni kami gi kelantan plak yer..corelle, wait for me..hehehe

HazlisaNoor said...

maunyer tak gatai tgn en syam..nasib tempat tu dilarang mancing..

HazlisaNoor said...

cengko, pulau jerjak kita boleh pergi ker?

r a i n b o w said...

ank2 akak name adli n fatin ke?
same cm name saye n abg saye ;)

HazlisaNoor said...

oh iyer ker..kebetulan pulak yer fatin dgn adli..hehe..ader jodoh ler tu..

~ aiza ~ said...

kak ija..nak tanya..bape toatal cost nak g tioman ni yer..igt nak g la..mcm best je kan...bape total nak naik feri..chalet dia...heheh...

HazlisaNoor said...

aiza,
awak emel pada azman@sunbeachresort.com.my

awak tanya berapa kos nak pergi berapa org..bagi tarikh..nanti dia bagi la detail kat awk..termasuk kos bot pergi balik dan makan sekali
masa akak gi tu total kos kami berlima RM1458 termasuk makan,bot,snorkeling utk 3D2N