Jul 23, 2013

Salam Ramadhan

Alhamdulillah..Ramadhan datang lagi..
hari ni dah hari yg 14 dah kita berpuasa..
kejap je rasanya kan.. pada awal minggu mama demam..
batuk selsema semua ada..macam tu jugak dengan papa..
maybe sbb balik dari jalan jauh la kot..kesan jerebu agaknye

anak2 mama tiga2 puasa cuma aisy yg darjah 1 tu kdg2
berbuka awal..sampai umah kul 5.30 ptg dia dah minum air..
mama pun bagi je sbb kesian dia letih..

teringat pesan ustaz,jgn terlalu dipaksa anak kecil berpuasa..
paksa dahulu mereka utk solat..ini tak time solat tak suruh gi solat,
tapi time puasa paksa dan marah bila tak larat puasa kan..

bila puasa penuh bagi upah duit raya..tapi kalau solat takder upah
pun..kena perbetulkan ni(peringatan utk diri sendiri)

setakat ni every weekend balik kg temankan abah berbuka dan
sahur..iyerla, ini first time puasa tanpa mak..

bab pasar ramadhan..takder membeli sgt pun..seingat mama dua
kali je beli ikan keli dan sekali lagi beli kuih je..eh tapi pernah 2x
berbuka kat luar..camner tu..hehehe

mama lebih suka masak sendiri..bukan masak beria sgt pun
goreng2 je..janji kami semua kenyang..kalau beli tiap2 hari
alamat larila budget kami utk raya..sorang paling murah ns ayam rm4
kalau dah 5org dah rm20..itu sehari..tak masuk sahur kan..
kalau masak modal rm10 je sehari makan smpi sahur..
cewah mcm bagus je mama ckp psl budget ye..

okla..selamat berpuasa buat semua..mintak maaf ye salah silap
kami sekeluarga..moga ada balance lagi lebih kurang 15 hari
Ramadhan ni kita tingkatkan amal ibadah..tahun depan tak tau
lagi kita sempat ke tak kan..

Jul 12, 2013

Kelebihan Surah Al-Kahfi

DALIL HADIS
 
 Rasulullah saw bersabda:“Barangsiapa yang membaca surat Al-Kahfi, ia akan terjaga selama delapan hari dari setiap fitnah, jika Dajjal keluar dalam delapan hari Allah akan menjaganya dari fitnah Dajjal.” Hadis ini bersumber dari Ubay bin Ka’b dari Nabi saw. (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 3: 242)

Rasulullah saw bersabda:“Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat dari surat Al-Kahfi, ia tidak akan terkena bahaya fitnah Dajjal, barangsiapa yang membaca seluruh ayatnya ia akan masuk surga.” Hadis ini bersumber dari Sammarah bin Jundab dari Nabi saw. (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 3: 242)

Rasulullah saw bersabda:“Maukah aku tunjukkan padamu suatu surat yang diikuti oleh seribu malaikat ketika diturunkan, dan keagungannya memenuhi antara langit dan bumi?” Sahabat menjawab: Mau. Rasulullah saw bersabda: “Surat Ashhabul Kahfi. Barangsiapa yang membacanya pada hari Jum’at, Allah akan mengampuni dosanya sampai Jum’at berikutnya dan ditambah tiga hari, diberi cahaya yang mencapai ke langit, dan akan terjaga dari fitnah Dajjal.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 3: 243)

Rasulullah saw bersabda:“Barangsiapa yang menjaga sepuluh ayat dari surat Al-Kahfi, ia akan memiliki cahaya pada hari kiamat.” Hadis ini bersumber dari Abu Darda’ dari Nabi saw. (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 3: 243)

Rasulullah saw bersabda:“Barangsiapa yang membaca surat Al-Kahfi pada hari Jum’at, ia akan terjaga hingga tahun berikutnya dari setiap fitnah, dan jika Dajjal keluar ia akan terjaga darinya.” Hadis ini bersumber dari Said bin Muhammad Al-Jurmi dari ayahnya dari kakeknya dari Nabi saw. (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 3: 243)

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata:“Barangsiapa yang membaca surat Al-Kahfi setiap malam Jum’at, ia tak akan mati kecuali mati syahid, Allah akan membangkitkannya sebagai orang yang syahid, dan pada hari kiamat ia akan bersama orang-orang yang syahid.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 3: 242)

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata:“Barangsiapa yang membaca surat Al-Kahfi setiap malam Jum’at, ia diampuni dosanya antara Jum’at dan Jum’at berikutnya.” Hadis ini bersumber dari Ayyub bin Nuh dari Muhammad bin Abi Hamzah dari Imam Ja’far Ash-Shadiq. (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 3: 242)

Jul 9, 2013

Jalan2 Bukit Tinggi,Padang

Minggu jerebu lalu..kebetulan time tu kami bercuti ke Bukit Tinggi, Padang Indonesia..tiga hari budak2 ponteng sekolah..tak baik kan..mujur cikgu mmg tak galakkan datang sekolah minggu tu sebab jerebu..ambik kesempatan pulak mama..tapi sebenarnya tiket flight beli bulan 3 aritu dah..
Percutian tak dirancang sbb sebenarnya menemankan adik ipar yang nak ke sana sbb utk beli stok kain sulam..dia ada butik online..

Kat sana kami tido 2mlm di Bkt Tinggi dan 1 mlm di PAdang.. Antara tempat yang kami lawati kat sana
makan pisang salai dan minum kopi kat tabek patah.. tempat duduk dia buat dari kayu dan ada permainan congkak menggunakan kulit siput..teringat zaman dulu2..
papa mencuba coklat telur mentah yang sedap hehehe..dicicah dengan kulit kayu manis
kat sebelah kedai pisang salai tu ada plak dipamerkan pelamin tradisi diaorang..

Tempat kedua kitaorang pergi ialah Istana Gadang kat Pagar Ruyung.. ada kena mengena dengan orang minang kat tempat kita kan..sedara la..


kat situ ada plak aktiviti untuk kanak2 berkuda..apa lagi anak2 mama ni nak naik kuda la diaorang..

kat sini tiket masuk kena bayar berapa ntah sbb papa yg bayar so mama tak ambik tau le..naik kuda pun bayar tapi murah je rm3 rasanyer utk satu pusingan



kat sini bleh jugak nak sewa pakaian tradisi diaorang..nak suruh fatin pakai tapi dia takmo..malu sbb atas kepala berat..

Kami pergi jugak ke Ngarai Sihanok melihat pemandangan perkampungan lembah yang cantik..kat situ jugak ada Lubang Japang..tapi kami tak masuk..mama takut..tak abih2 takut

pastu on the way balik dari Bukit Tinggi ke PAdang sempat singgah ambik gambar di air terjun Wisata..
anak2 bising sebab tak boleh mandi.. 
 

adik baby je ok sbb dia mmg takut air

nak balik tu kami singgah pantai Padang..ombak sangat kuat..tak boleh mandi situ bahaya..
 

aik..ada satu je gambar tempat makan..ni kat restoran bakso PAdang..

 
gambar tak banyak sbb guna kamera adik.. kami guna camera hp ajer..
lupa nak citer kami ambik pakej murah dgn tour guide dari padang..alhamdulillah mmg murah dan berbaloi termasuk van yg besar dan selesa..pemandu..hotel..makan dan shopping je kami byr sendiri..
saper2 nak contact bagitau mama ye..

corat coret hari raya hihihi macam biasa selalunya hari raya pertama mama sekeluarga akan beraya di Ipoh dulu sebab dua adik akan...