Jul 23, 2013

Salam Ramadhan

Alhamdulillah..Ramadhan datang lagi..
hari ni dah hari yg 14 dah kita berpuasa..
kejap je rasanya kan.. pada awal minggu mama demam..
batuk selsema semua ada..macam tu jugak dengan papa..
maybe sbb balik dari jalan jauh la kot..kesan jerebu agaknye

anak2 mama tiga2 puasa cuma aisy yg darjah 1 tu kdg2
berbuka awal..sampai umah kul 5.30 ptg dia dah minum air..
mama pun bagi je sbb kesian dia letih..

teringat pesan ustaz,jgn terlalu dipaksa anak kecil berpuasa..
paksa dahulu mereka utk solat..ini tak time solat tak suruh gi solat,
tapi time puasa paksa dan marah bila tak larat puasa kan..

bila puasa penuh bagi upah duit raya..tapi kalau solat takder upah
pun..kena perbetulkan ni(peringatan utk diri sendiri)

setakat ni every weekend balik kg temankan abah berbuka dan
sahur..iyerla, ini first time puasa tanpa mak..

bab pasar ramadhan..takder membeli sgt pun..seingat mama dua
kali je beli ikan keli dan sekali lagi beli kuih je..eh tapi pernah 2x
berbuka kat luar..camner tu..hehehe

mama lebih suka masak sendiri..bukan masak beria sgt pun
goreng2 je..janji kami semua kenyang..kalau beli tiap2 hari
alamat larila budget kami utk raya..sorang paling murah ns ayam rm4
kalau dah 5org dah rm20..itu sehari..tak masuk sahur kan..
kalau masak modal rm10 je sehari makan smpi sahur..
cewah mcm bagus je mama ckp psl budget ye..

okla..selamat berpuasa buat semua..mintak maaf ye salah silap
kami sekeluarga..moga ada balance lagi lebih kurang 15 hari
Ramadhan ni kita tingkatkan amal ibadah..tahun depan tak tau
lagi kita sempat ke tak kan..

0 comments: