May 31, 2009

Happy Anniversary

ma received this just now..TQ Dear..muahh..next year gi kursus jauh2 lagi yer..bleh dpt lagi..hehe..gurau jer..
video

May 22, 2009

Last Citer

Lepas abih snorkeling tu..tengahari kami cabut balik dah..papa takbleh nak cuti lama2..bnyk benda dia nak kena settlekan..so kami balik dengan seribu keseronokan dan kepuasan..mmg dah jadi hobi kami ke pulau..kalau lama tak gi..rasa gian plak..masa naik bot nak balik ke darat anak2 dah tido..maklumla keletihan snorkeling sakan..dlm bot tu plak takder baju pelampung utk budak2 kecik..sian anak2 mama..pakcik bot kata..nanti pakcik beli utk budak kecik punya yer dik..hehesebelum balik sempat lagi beli kopok lekor..sata..makan dlm keta jer..selamat tinggal mersing..susah nak datang lagi ke mersing ni..amat jauh bagi mama la..

Hari ke-3

Hari ke tiga lepas jer breakfast..kami turun trip snorkeling..utk trip ini kami kena naik bot lagi..snorkeling kat Pulau Tengah..bersebelahan dengan Tioman org tu kata..snorkeling dari atas bot jer..sbb kat pulau tengah ni takder jeti..jadi tak blehla nak ke pantai..tapi sebenarnya dah dekat dah nak ke pantai pulau tengah tu..anak2 bukan main seronok..berani betul turun dlm air..mama ni jer yg penakut..mula2 mama takmo turun tapi sebab pening dok dlm bot bergoyang2..mama turun jugakla..maunyer tak takut..mama tak pandai berenang..pastu inila first time kaki tak jejak pasir..takutnyerrr...tapi takder gambarla..sbb budak2 terkejut tengok mama dok jerit2 dlm air..takder sorang pun yg ambikkan gambar..huhu..ni gambar2 ikan dlm laut..tak sempat nak ambik elok2 sbb anak2 asyik jerit..papa nak turut..papa nak turun..hai sian papa tak dpt nak layan ikan makan roti..


Hari ke-2

Tarikh : 12-April-2009
Destinasi : Pulau Besar, Mersing Johor
Info :
D'Coconut Island Resort, Pulau Besar, Mersing, Johor. 2D1N
Family room:
Adult: RM 310 per pax
Child (above 4): RM 186 per child
Return boat transfer for child under 4: RM 75 per pax
The 2D1N Package Includes:-
~Welcome drink
~Accommodation in air-conditioned rooms
~Boat transfer ( Mersing/Pulau Besar/Mersing)
~Meals: 1 Breakfast / 1 Lunch / 1 Dinner
~Complimentary 1 Snorkelling trip (excluding Snorkel/Mask + Lifevest)
Hari ke duanya Ahad..12/4/2009 kami pagi2 dah bangun pastu terus ke jeti mersing..berdebar dah ni sebab kena naik bot..nasib baik bot besar skit so bila bot tu melompat-lompat tak la rasa teruk sangat tp ma still pejam mata gak la tahan gayat..hehe..ntah apa2..org bawak bot tu siap kata..takper kak..bot ni ok..hehe buat malu jer sampai ke Pulau Besar..tengok air dia hijau jer..sungguh cantik dan mendamaikan..org plak tak ramai..ader minah2 salleh jer..maklumla hari ahad saper ader kan..sampai tu check in dulu la hantar barang itu ini..bla bla..pastu dah tengahari makan..makanan bnyk giler..memang la kami ni 5 orang tapi yg dewasa 2 jer tapi depa bagi makanan mcm 5 org dewasa plak..adoi mana nak abih..dan petang kami turun ke pantai Pulau Besar..sepatutnya ada snorkeling time ni tapi tunda besok pagi..sbb cuaca tak berapa elok dan angin kuat..ombak pun kuat..kami main tepi2 laut jerla..sambil jalan2 pusing pulau..pasir pantainyer putih..kat sepanjang pantai di pulau tu kami jer yg ada..anak2 syok giler berlari sana sini mcm tempat tu kami yg punya..anak2 mat salleh ader tapi depa dok dlm pool..dah boring kat laut kot..kami ni baru sampai excited lagi..hehe..so dah penat mandi..petang rehat jer..jalan2..pusing2 resort..lepas maghrib kami gi makan..memang makanan resort tu sediakan..tiga kali makan..malam kat sini sunyi jer..patutla mat saleh suka..tenteram..kami pun rasa release jer..best..lampu mana ada..guna geselin je semua..
citer snorkeling klik sini Snorkeling Pulau Tengah

Percutian Keluarga

ari tu..setelah mendapat tahu yg papa kena gi Jepun, dia pun terus booking satu percutian untuk ambik hati kami..cewah..sajer jer tu..sbb tau kami ni amat suka berjalan..so dia takder nanti kami for sure duk rumah membatu jer kan..ni kira ganti la ni..
jadi pada 11/04/2009 kami bertolak ke Mersing..mula2 singgah breakfast kat Muar dulu..isi perut..apa lagi pekena mee rebus muar la..fuh kelazatan yg tak terkata..sedap..inilah restoran yg femes kat pekan muar ni..kalau gi kedai dia ada lekat bnyk gambar2 org2 terkenal yg datang makan mee rebus ni..antaranya Tengku Mahkota Johor, artis2, Chef Wan pun ada dll..keratan akhbar pasal mee rebus dia ni pun ditampal jugak..kat pekan muar ni jugak ada kedai jual perencah mee rebus,mee bandung tapi kami tak beli pun..lalu jer..lepas singgah muar kami pergi ke Air itam plak..mula2 sajer nak jamu mata..tapi terbeli jugak la barang seketul dua hehe..biasa ler..pompuan..lepas tu terus sambung perjalanan ke mersing..jauh gak la..sempat tido..sampai je mersing cari hotel dulu..dah dapat hotel budget..lepak la sampai petang baru keluar cari makan..dlm kul 6 lebihla..kami cari ikan bakar..kira merangkap makan malam la ni..

Tag Gadis Selatan & Cengko


1. Do you thing you are HOT?
Saya ibu kepada 3 orang anak..so, still HOT lagi ker..lu pikirla sendiri..hehe

2. Why do you like this picture?
Sebab gambar ni la yang paling tembam dlm koleksi..hehe

3. When was the last time you ate pizza?
dgn family lepas balik dari pesta buku ari tu..

4. The last song you listen to?
Lagu Tomok yang baru tu..Rindu Terhenti..dalam kereta pagi tadi..

5. What are you doing right now besides this?
belek gambar mana yg sesuai utk Photofunia ni..

6. What name you prefer besides yours
Mak n Abah panggil Liza atau Yong..kengkawan n bos2 panggil Ieja


7. People to tag
Sebenarnya nak tag korang2 jer balik semula tapi nanti macam pening plak nak buat camner..so member lain jer la..
1. Yanz
2. Sue
3. Maria

8. Who is no 1?
Member lama masa kerja kat opis lama..teman terbaik dan terindah yang pernah aku ada..cewah...

9. No. 3 is having relationship with?
Budak ni duduk depan ni jer ari2 dok pandang muka dia..hehe..takder kerja ker..my best friend in town..haha

10. Say something about no. 5?
takder no 5 had no 3 jer..malehla..

11. How about no. 4?
Dah kata sampai no 3 jer la..adoi

12. Who is no. 2?
Adik Sue..yang telah banyak memberi tunjuk ajar dlm SPTB..hehe..TQ dik!

13. Others?
dah..dah..cukup tu..

May 19, 2009

Aiskrim Wonderful

Setiap 1 Mei kilang aiskrim Wonderful kat Silibin, Ipoh akan buat sales/jualan gudang besar-besaran..selalunya kami dengar citer orang jer..tapi tahun ni kami tak lepaskan peluang..mak ajak kami pergi tengok camner rupanyer sale tu..bila pergi ramai sungguh orang serbu..tapi untung nyer tak jam sebab aiskrim kan cepat cair..so org tak tunggu lama..ambik bayar dan blah..hehekat sana bleh makan aiskrim free jer..tapi org beratur panjang sangat so malehla kitaorang nak beratur..kami ambik aiskrim berkotak-kotak..punyala excited sebab mmg murah..korang pernah tak makan aiskrim hijau yg dlm dia ada vanilla tu..kalau kat luar dlm RM1.20 tapi kat situ RM0.50 jer..beli satu kotak percuma lagi satu kotak..mak ambik berkotak, adik mama pun ambik..anak2 pun ambik..pastu bila dah bayar gi ke kereta tengok..mak ai, berkotak-kotak kami beli..saper nak makan bnyk2 ni..haa..sampai rumah tengok2 petiais pun dah tak muat..ambik..makanla..pulun jangan tak pulun..kena la tiap2 sorang mkn 3 batang sorang baru bleh muat petiais mak tu..hehe..penangan

May 15, 2009

Mee Udang Kuala Sepetang

Tarikh : 02-Mei-2009

ini entry dah lepas..lewat masuk..sebenarnya ada byk lagi citer tapi tak sempat nak masuk..lately bz skit..byk benda nak buat..nak kena pikir..kengkadang tension pun ader..tapi sebab tgh lonely ni tak bleh nak layan sgt aa..sian budak2 jadi mangsa plak nanti..hehe..
cuti hari pekerja hari tu papa ajak balik rumah mak dia..kemunting taiping..dah dekat dengan area kuala sepetang yg terkenal dgn mee udang nyer tu..so petang sabtu kami ke sana..memang bnyk sgt gerai jual mee udang sepanjang jln ke kuala tu..kami cadangnyer nak attact warung mak teh mee banjir udang yg femes tu tapi rupa2nya tak blehla gi situ kalau hari cuti pnjg ni..penuh dgn org luar..plat kereta semua B,W,P...giler femes mak teh ni..kaya dah kot ek..hehe
so, dengan hati yg berat kami melangkah patah balik..singgah la gerai lain..selera malam mee udang..situ pun kira ok la..org tak putus2..rasa pun sedap..ader 3 pilihan..RM6, RM8, RM10 ikut kebesaran saiz udang..masa kami pergi tu tinggal udang RM6 jer..yg lain dah abih..tapi kat kedai yg mula2 tak jadi tu kan..RM15 pun ader..besor manala agaknyer ek udang dia..jom kita gi beramai-ramai next trip k..sampai simpang empat taiping tu hala ke kuala sepetang..dekat jer dari simpang 4 tu..

May 12, 2009

Memori Tadika

Dulu, masa mama berumur 6 tahun dalam tahun 1983..mama sekolah tadika kemas di Bukit Mertajam, Pulau Pinang..u all cam tak yang mana satu mama..hehe..mestila yg paling comei kan..haha..gurau jer..sorang pun kawan mama tak kenal saper..satu nama pun mama tak ingat..sebab setahun jer kat sana then balik ke parit,perak..muka mama ader macam adli tak..kalau kerat tocang tu jadi cam adli kan..tul tak..
tapi nama cikgu mama ingat..cikgu faridah dengan cikgu ani..yer kot ani nama nya..apa la khabar mereka agaknyer kan..

May 11, 2009

Hepi Mother's Day

Adli bagi mama kad jumaat lepas..dia kata..mama nah cikgu ayie suruh buat pastu bagi mama..hehe..dia masih tak tau kenapa kena bagi kad tu kat mama..mama kata ahad ni hari ibu..anak2 kena bagi hadiah kat mak masing2..sebab anak2 blum kerja takder duit so bagi kad buat sendiri jer la tau..pastu dia tanya kenapa kena bagi hadiah plak..mama kata hari ibu tu macam hari jadi la..dapat hadiah..dia tanya plak bila hari anak..mama jawab hari anak tak payah sebab kalau yang anak ramai jenuh la kena bagi hadiah sorang satu..cukupla hadiah birthday..takyah hadiah hari anak lagi..ayie kata tak aci..ibu dpt byk hadiah anak dapat sikit..ish..ke situ plak..mama diam je sudahnyer..maleh nak bertekak..tunggu jer la dia paham sendiri besar skit nanti..

May 4, 2009

Dinosaurs are back

Destinasi : Hall 3 Mid Valley
Tarikh : 26-April-2009

Kami ke sini sabtu lepas lagi..tapi tak sempat nak masukkan entry ni..macam2 bentuk dinosaurs yang ada..si aisy plak takut sangat nak dekat dgn dino2 tu..hehe..siap menjerit-jerit lagi..jom la balik..jom la balik cepat..hehe..kelakar..dino2 tu patung jer tapi depa buat macam real..siap bleh bergerak plak tu..dengan matanya bleh gerak sebijik cam betul..tu yang aisy takut sangat tu..pastu dengan suasana gelap2 skit pastu ada bunyi2 dino tu la plak..happening la..jom masuk situ murah jer..RM12 dewasa RM8 budak2(6 thn ke atas) tapi sampai 17 mei ni jer tau..