Jul 9, 2013

Jalan2 Bukit Tinggi,Padang

Minggu jerebu lalu..kebetulan time tu kami bercuti ke Bukit Tinggi, Padang Indonesia..tiga hari budak2 ponteng sekolah..tak baik kan..mujur cikgu mmg tak galakkan datang sekolah minggu tu sebab jerebu..ambik kesempatan pulak mama..tapi sebenarnya tiket flight beli bulan 3 aritu dah..
Percutian tak dirancang sbb sebenarnya menemankan adik ipar yang nak ke sana sbb utk beli stok kain sulam..dia ada butik online..

Kat sana kami tido 2mlm di Bkt Tinggi dan 1 mlm di PAdang.. Antara tempat yang kami lawati kat sana
makan pisang salai dan minum kopi kat tabek patah.. tempat duduk dia buat dari kayu dan ada permainan congkak menggunakan kulit siput..teringat zaman dulu2..
papa mencuba coklat telur mentah yang sedap hehehe..dicicah dengan kulit kayu manis
kat sebelah kedai pisang salai tu ada plak dipamerkan pelamin tradisi diaorang..

Tempat kedua kitaorang pergi ialah Istana Gadang kat Pagar Ruyung.. ada kena mengena dengan orang minang kat tempat kita kan..sedara la..


kat situ ada plak aktiviti untuk kanak2 berkuda..apa lagi anak2 mama ni nak naik kuda la diaorang..

kat sini tiket masuk kena bayar berapa ntah sbb papa yg bayar so mama tak ambik tau le..naik kuda pun bayar tapi murah je rm3 rasanyer utk satu pusingan



kat sini bleh jugak nak sewa pakaian tradisi diaorang..nak suruh fatin pakai tapi dia takmo..malu sbb atas kepala berat..

Kami pergi jugak ke Ngarai Sihanok melihat pemandangan perkampungan lembah yang cantik..kat situ jugak ada Lubang Japang..tapi kami tak masuk..mama takut..tak abih2 takut

pastu on the way balik dari Bukit Tinggi ke PAdang sempat singgah ambik gambar di air terjun Wisata..
anak2 bising sebab tak boleh mandi.. 
 

adik baby je ok sbb dia mmg takut air

nak balik tu kami singgah pantai Padang..ombak sangat kuat..tak boleh mandi situ bahaya..
 

aik..ada satu je gambar tempat makan..ni kat restoran bakso PAdang..

 
gambar tak banyak sbb guna kamera adik.. kami guna camera hp ajer..
lupa nak citer kami ambik pakej murah dgn tour guide dari padang..alhamdulillah mmg murah dan berbaloi termasuk van yg besar dan selesa..pemandu..hotel..makan dan shopping je kami byr sendiri..
saper2 nak contact bagitau mama ye..

3 comments:

jannah oney said...

kak bleh bg link x tuk pakej tour ni nak survey harge yg best ni huhu

HazlisaNoor said...

emel kepada tourist guide kami
"roni hendra"

TQ

HazlisaNoor said...

rooni_h80@yahoo.co.id