Jun 22, 2011

Pasar Serikin Sarawak

Walau dah banyak kali ke kuching sarawak..tapi belum pernah lagi menjejakkan kaki ke Pasar Serikin ni.. sebabnya ini first time kami pergi dlm cuti hujung minggu..maklumla anak2 dah sekolah.. selalu tu pergi hari kerja,bukan hari minggu, dan pasar ini hanya dibuka sabtu dan ahad sahaja..

kalau nak pergi sini kena dtg pagi2..sbb cuaca kat sini lebih panas dari tempat lain..kalau tak silap kawasan ini betul2 di atas garisan khatulistiwa..tu sbb suhunyer panas lain macam..dlm daerah Bau, sempadan sarawak-kalimantan
kain ni dulu dah pernah beli kat internet dgn syikin dan maria..harga beli dulu RM90 4 meter..sepasang la..tapi kat pasar ni RM60 jer harga dia letak, tu harga belum tawar lagi..murah kan..sulam timbul..sulam labuci..macam2 sulam ada

tempat ni ala2 macam padang besar atau rantau panjang la lebih kurang..cuma barang2 dia ada yg pelik2..periuk oven pun ada tapi bukan yg canggih tu.. ni yg letak kat atas dapur gas jer tu..

tapi telekung memang banyak dan murah la jugak dari yg jual kat pasar tani shah alam tu..tapi kena pandai tawar la..mula2 kalau kita tanya sure dia letak harga mahai..pastu kita try la letak separuh dari harga dia tu..kalau dia taknak buat2 la mcm nak blah..nnt dia akan ckp..ok la..ambikla..hehehe
  
ni la pergio yang kami sewa..sehari rm250 dgn driver..saper nak contact no, boleh pm saya k..driver ni mmg baik,dah 2 kali kami guna khidmat dia..boleh bawak kemana sajer kita nak..bukan tak boleh drive sendiri tapi susah nak cari kedai makan..tak tau mana yg sedap..mana yg halal..dll lagi

4 comments:

KA said...

ija...wow shopping sakan adik manis ni...mesti borong kain n baju banyak ye...KA pun dah pi pasar ni...best gak cuci mata belinye dak..hehehe..sempat gak cuti kat sarawak bawa anak yang sekecil tu....

kak mah said...

Akak pun dah sampai di Pasar Serikin ini...akak sebut-sebut awak dalam blog akak...silakan..

MOHD SAIFULLAH BIN MOHD SOHI said...

assalam.. leh pm kan no contact driver ni.. tq

HazlisaNoor said...

LAPOK KUCHING - 0168849525

tapi tak sure la kot dah tukar nombor..maklumla dah lama 2011