Nov 5, 2012

Jalan Jalan Sabah

dah lama dah plan nak gi sabah ni..booking tiket setahun yang lepas lagi..promosi Airasia la katakan.. 
pergi KK memang dah pernah tapi kali ni nak jalan2 area Ranau dan Kundasang plak la.. dulu b4 kawin dah pernah pergi tapi ni nak bwk anak2 sure lg best la kan..
tapi nak dijadikan cerita..percutian kali ni, tiga daripada kami demam..huhuhu  mula2 mama demam sehari sebelum pergi tu lagi..pastu hari pertama di KK mama masih demam diikuti adik baby dan fatin jugak..adoi..nak berjalan sakan camner nyer kalau dah melepek je tido kat hotel..huhuhu
tapi dah pergi kan so kena jugak la jalan2 nanti kesian pulak la pada yg sihat tu..terutama aisy dgn adli kan..
 hari pertama tido je sbb demam abis semuanya..hari kedua kami ke pulau..Pulau Manukan..gi kul 10 sampai kul 1 ajer.. tak boleh lama2..tak larat..hehe mmg dah pergi pulau ni dulu tapi kali ni tetap nak ke sana lagi sbb dah tau air dan ikan kat sini paling best dari yg lain2..
tapi skang pantainyer dah bnyk batu karang..dulu cantik jer pasir halus putih..
bukan main seronok anak2 mama dapat main air.. terus baik demam diaorang..huhu 
balik dari pantai diaorang dah lapar.. so kami pi cari lokan kat area jalan sulaman.. mula2 try skit jer la dulu takut tak tahan perut lagipun kami bertiga demam.. sekali dah rasa sedapla pulak.. baca kat blog orang lain kata saper yg tak tahan perut tak boleh mkn bnyk nanti muntah,tapi kami mkn ok jer Alhamdulillah..sedap sangat tau nyesal plak ambik skit jer.. jauh plak nak gi mkn lokan tu lagi.. 
pastu hari ketiga,check out je hotel kami terus bertolak ke Ranau..
on the way tu tempat pertama yang kami singgah ialah Rumah Terbalik kat area Tamparuli..sampai kul 9 pg dah bukak dah..kena bayar tiket ye..tapi dalam rumah tak boleh ambik gambar..semua benda terbalik..pening plak duk dalam rumah tu..dengan kita2 sekali rasa mcm nak terbalik sama..hehehe
pastu lalu Pekan Nabalu dan Mount Kinabalu..tak turun pun..budak2 tido..mama pun tak sedap badan takder mood nak bergambar ke apa ke..
Sampai Pekan Kundasang dah mula hujan..dah la sejuk..ada banyak jual sayur2..tapi tak beli pun..
petang tu lepas dah berenti hujan kami gi cari Poring Hot Spring pulak..panas airnya..macam kat Hotspring Sungkai jugak laa.. tapi kat sini tak bleh rebus telor..hehehe

nak citer pasal  Celyn Resort Kinabalu tempat penginapan kami kat Ranau ni..jalan nak masuk dia fuh,punya la tinggi bukit dia..jalan kecik plak tu..turun naik bukit baru sampai..
ni gmbr jalan dia..ni kira ok lagila jalan dia..atas lagi la cerun dan takder tar..tanah merah je..
tu nampak tak kat atas tu..nampak bumbung je tu la resort kami..ni gmbr time tengahari masa kami sampai tu baru lepas hujan..fuh kabus tak hinggat..
tapi masa sampai, tu dia..pemandangan apa pun tak nampak..kabus tebal..cuaca punya la sejuk..
tapi bangun keesokan paginya..tengok2 luar wah,berdepan dengan Mount Kinabalu je rupanya..nampak cantik sangat..tu dia..
ni pose kat depan lobi resort..tinggi woo nak naik..nasib baik keta sewa kami mampu panjat bukit tinggi tu..

ni masa kul 7 pagi hari ke empat..kabus kat bawah tebal sangat..bila dah around kul 10 baru nampak bawah tu ada kampung2 orang rupanyer..pergh cantik

haa ni la gambar bilik kami..dia ada dua tingkat..bilik kami yg bawah..
sebelum balik kami sempat singgah ke Sg Moroli..bermain dengan ikan kelah,keli pun ada..menakutkan bagi mama tapi budak2 sangat seronok..si kecik afif je yg tak berani..
ni ada video diaorang..menjerit2 bagi ikan makan..tapi air keruh skit la..yer la semalam kan hujan..



pastu singgah lagi kat Desa Cattle beli susu lembu..masa tu yang perisa coklat dah abih..ada yg putih je..habis jugak 2 kotak anak2 mama minum
yg best kat sini permandangan dia la..dah la jalan nak pergi tu turun naik..suka la sejuk je..saujana mata memandang..rasa nak pindah duduk sini je..damai..
tu nampak sekumpulan lembu tengah makan rumput..

3 comments:

shahrul hairy said...

nice juga tempat ni =)

Zul Stoac said...

bestnya, wish a good trip

nurul azwani said...

Jernihnye air..