Sep 3, 2008

Udang Galah

Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Padi


Bahan2
Udang galah segar sebarang saiz
santan pekat
kunyit hidup ditumbuk halus
cili padi ditumbuk halus
bawang merah ditumbuk halus
serai dititik
daun kunyit dihiris2 halus
garam secukup rasa

Masukkan santan dalam kuali dan panaskan, masukkan juga bahan2 tumbuk, serai daun kunyit dan garam. Bila dah mendidih masukkan udang galah. Dah siap.

*resepi ni khas untuk kak farah..dia yang mintak ni tadi..untuk maria..masak lada itam awak pun sedap juga..

9 comments:

FarahNH said...

ala...cayang mama bagi resepi tu...thanks

FarahNH said...

o lala sedapnye..thanks for the recepies...

HazlisaNoor said...

lepas ni kita suh maria letak resepi udang black paper dia plak

backhand said...

tak masuk ke resepi udang goreng butter... itu pun sodap...

Anonymous said...

pandaila mama ieja masak..interprem dengan periuk skali..hihi

mlyn said...

wow..bkn maen lg menu mama..nnt leh lar bwa g ofic..bg kter owg rase..hahahaaa

maria said...

ala....udang blackpaper tu mcm nk masak ayam atau daging b/paper jgk la...tukar lauk je.....

AHMAD ZIAD BIN SULAIMAN said...

ish...ish...ish....

terbuka selera bulan2 puasa nie. Udang pulak tue...

kat sini puasa imsak 5.09am dan break fast pkl 6.14 pm. Kat sini tak terasa sgt sbb sekarang nie spring (suhu 7-8 C) sejuk. Tapi mak parit dan melaka memang tak tahan duk kat sini. hari-hari berselubung bwh blanket.

Btw, Selamat Berpuasa dan menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada ija, sani dan keluarga serta pakcik, makcik, ijat dan ijam.

-Ziad, New Zealand-

ainlaily said...

sedapnye,....terliur tngok....