Aug 3, 2009

Kampung Budaya Sarawak

Hari kedua destinasi lawatan pertama kami setelah breakfast ialah ke rumah budaya sarawak..naik lenguh kaki ni melawat rumah2 tu..lepas satu satu rumah kami naik..yg last2 tu mama tak larat dah nak masuk..anak2 mama tu jer yg melebih2..bukan aper seronok nak mintak cop passport rumah budaya tu..kan setiap rumah dpt satu cop..suka sangat depa kumpul cop tu..masa masuk rumah orang ulu, si adli dgn fatin dok menerai baju tradisi org ulu..dah macam anak org ulu dah mama tengok..hehe..siap pegang sumpit lagi..kat dlm rumah ulu ni ader tengkorak yg depa gantung kat tengah atap..kat sini jugak ada titi buluh dan batu gunung sentubung..kampung budaya ni terletak di kaki gunung sentubung..kira2 40 minit perjalanan dari bandar kuching..ala yg ader lagu tu..puteri sentubung..puteri sejinjang..penjaga gunung negri sarawak..lalala
habis je round semua rumah, kami pergi tengok show dia..kul 11.30 akan ader show utk pengunjung..best jugak..menari2..sumpit2..yg tarian buluh tu pun ader..last sekali depa ajak semua penonton naik menari joget..si fatin excited nak naik tapi dia malu..dia ajak mama..ish..takder kerja mama..org putih tu lainla..

0 comments: