Mar 9, 2012

Negara Teraman Di Dunia

Ada skit info nak share..maybe ramai dah tau tp utk yg masih belum tau..berikut senarai negara2 teraman didunia..153 negara kesemuanya Malaysia di tangga ke 19..ok ler tu kan..tapi selamat ke Malaysia ni sebenarnya.. bagi mamala..ada tempat2 yg ok..tapi ada tempat2 yg terutamanya dimonopoli oleh 'orang luar ' menakutkan mama.. macam dulu, nak jln sorang2 kat area Petaling Street tu selamba ajer..tp sekarang mintak maaf la..mcm2 kes jenayah di situ..kawan mama yg lelaki pun pernah kena rompak kat tepi2 jln tu ajer..sorang pun tak mau tolong sbb area situ penuh dgn org depa..
kalau senarai negara2 *asia tenggara plak Malaysia di tangga teratas yg mana tahun sebelum ni Singapura yg di atas..
teringin betul nak gi New Zealand,tempat kedua dlm senarai negara teraman tu.. lama dah ckp kat papa tapi blum ada budget..kalau nak pergi, nak kena ngangkut anak2 yg 4 org tu lagi..kalau budget sorang 3 ribu, 6 org dah berapa.. huhuhu simpan angan2 ajer la kot.. sbb kalau dah cukup 18 ribu tu baik gi Mekah yer tak.. hehehe..lain la kalau tiba2 jadi kaya..kan!
tapi kagum betulla dgn Jepun..memang negara membangun dan selamat..macam papa cakap antara 2 negara yg dia pernah pergi India dan Jepun..mmg Jepun best dan sistematik..jalan sorang2 pun takper..takder saper kacau..jangan kat India..takutt..oh yer India tangga ke 135/153 dalam senarai..nak tengok senarai penuh kat sini http://www.visionofhumanity.org/gpi-data/#/2011/scor
 ni pulak senarai negara2 besar..

*mintak maaf,terlupa nak betulkan teguran en syam tu TQ

3 comments:

MIZZOU said...

ikut ranking Asia...Jepun la no. 1...itu ranking Asia Tenggara akak wweeehhhh!!!

HazlisaNoor said...

alah, tertinggal perkataan tenggara pun nak bising huhuhu

idian said...

dah lama tinggal meteorologi...tu tenggara pun tertinggal...kahkahkah

corat coret hari raya hihihi macam biasa selalunya hari raya pertama mama sekeluarga akan beraya di Ipoh dulu sebab dua adik akan...