Jun 2, 2009

Kisah Adli

ni nak citer pasal adli..anak ma yg sulong..selaku abang..mama amat berbangga dengan dia..bukannyer nak mengangkat anak sendiri..anak2 u all pun sure lagi bagus dari dia..cuma sebagai menghargai diri dia..sepanjang ketiadaan papa..dia amat banyak membantu kerja2 mama..bangun pagi lepas dah mandi dan pakai baju, dia akan kutip botol2 susu adik2 dia..bawak gi singki rendam dengan air sabun..pastu lipat towel dia dan simpan masuk dalam beg sekolah..ambik botol susu masuk jugak dlm beg..pastu simpan notebook..ambik kunci rumah dan bukak pintu grill..pastu buang sampah dulu then kami keluar sama2 ke kereta..
memang mama dah ajar dah mintak tolong buat itu ini, ma maklumkan dia papa takder ni adli kena selalu tolong mama..alhamdulillah dia paham..hehe..kengkadang tiba mood malas tu dia bnyk tanya jugak..naper dia jer yg kena..tapi bila ma dah explain..dia bleh accept la..agaknyer anak first ni dia lebih ada rasa tanggungjawab kot..
baru2 ni dia dapat hadiah..ari tu periksa sekolah dia..tadika 6 tahun dia dapat nombor 3..tu yg teacher dia bagi hadiah tu..suka dia..

5 comments:

cengko said...

dpt no 3... ok dah tu. sama cam akmal, no 3 gak... tahniah.

backhand said...

terharu papa baca kisah adli.. sebak pun ada.. namun lebih kepada perasaan bersyukur kerana dianugerahkan zuriat yang memahami dan sangat baik adanya.. Alhamdulillah... nanti balik kena bagi hadiah kat adli sebab jadi anak yang baik..

cengko said...

aku pon nak hadiah gak...

awek jopun satukkk...!!!

HazlisaNoor said...

cengko:tahniah jugak utk akmal..

Anonymous said...

bagus adli.. dah ada sifat tanggungjawap... nnt ibu citer psl adli kat zidane biar dia pun ikut perangai adli..
zidane dia akan tolong bila time mood dia ok jerr..
pe pun tahniah adli sbb dapat no.3 nnt thn depan naik darjah satu cuba dpt no.1 lak yaa..
lama lg ke papa di jepun tuu.. sian mama..
-dilamin-