Friday, September 03, 2010

Pengalaman Mengandung

Alhamdulillah, sekarang ni mama tengah mengandung 7 bulan 2 minggu, anak ke-4 ye...jgn jeles hehehe..
blum tau lagi jantinanya lelaki atau perempuan..tak scan pun,fatin doa baby girl..tapi mana2 pun takperla kan..dah pujuk2 dah fatin tu..last2 dia kata 'takperla, kalau boy pun nanti kakak bleh jadi macam awan dania'..si fatin mmg suka dgn scha tu,naper ntah..
tapi checkup baru2 ni mama dpt kencing manis, kena kontrol makan la jawabnyer..adoi, mencabar sungguh sbb tengah bulan posa ni teringin macam2 tapi semuanya tak bleh makan..first time check lepas puasa malam normal jer 5.1 tapi lepas dia suruh minum air gula terus naik 10.9 mak oi..apa lagi, terusla doktor kasi jarum suruh suntik pantau sendiri..pastu kena jumpa pakar pemakanan la bagai..bnyk no prosedur klinik kerajaan ni..tengokla gambar tu,abih lebam2 bekas ambik darah..

tu nampak tu mama jadi doktor,yg tetiba ada duit singgit tu naper ek..oo pengeras utk tukang pegang alat tu kot..hubby aku tu nampak jer berani,tapi bab2 darah ni..aku cucuk sendiri lagi bagus..remeh sebenarnya nak pantau kencing manis ni..dua hari tak boleh puasa,abih tu asyik suruh makan..2 jam lepas makan check..pastu suruh makan lagi..tunggu 2 jam check lagi..4 kali sehari tu asyik makan check makan check..nak posa apernyer..
tapi nak buat camner,ikut jer la demi baby,takut saiz dia besar plak nanti kena operate lagi susah kan..bila dikenang2 pregnant kali ni lain dr yg lepas2..alhamdulillah lepas2 tu mudah jer and steady..maklumla masih muda..cewah..yg kali ni lain skit, kan selama ni akak tak pernah mabuk..tiba2 yg ini mabuk plak..tapi takla sampai muntah cuma rasa mcm nak muntah jer..tapi tu pun masa awal bulan la..masuk 5 bulan takder apa2 dah..masuk 7 bulan plak kencing manis..memang selera makan tu suka yg manis2..kalau dulu akak ni hantu laksa..tapi skang ni tengok laksa pun rasa tak ingin langsung..selera tu semua yg manis2 jer.. aiskrim,pengat,kuih koci,puding,kek semua yg manis2la..berbeza betul dgn pengalaman tiga anak sebelum ni..nak kata sebab dah tua..baru nak masuk 33, muda lagi kan..hahaha..perasan tak abih2

ni la alat cucuk tu..best woo cucuk diri sendiri..hehehe..takperla kan, ini semua pengalaman..mudah2an bersalinnya nanti mudah..korang doakan la yer..

7 comments:

eZa said...

senyap2 ye kak ieja dah 7 bulan! hehehe...

take care! ;)

gadiselatan said...

sabor je la k.ieja..ibu ann dulu pon preg camtu..keje cucuk sendiri..tp lepas bersalin..terus ilang kencing manis tuh...

MIZZOU said...

tahun ni posa tunai la yeee...selamat melahirkan anak!!!

Anonymous said...

tahniah.. pregnen ke4.. hehe kami belum ready lg nak tambah..
cam ner tiba2 leh kena kencing manis lak ni.. pe2 pun take care k..
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN

-kak dilla, amin, zidane, zafwan & alia-

HazlisaNoor said...

eza : tu org kata diam2 ubi berisi..hehe

ann : tu la,harap2 lepas ni ok..takut baby besor jer

en syam : dah 3 hr xbleh posa sbb kena minum air gula..

k.dilla : slamat hr raya! pagi raya dimana tahun ni?

Anonymous said...

selamat hari raya...maaf zahir & batin... :)

idian said...

Wife aku dulu pun cucuk sendiri...dia kata buat nyusah je suruh aku...