Feb 4, 2008

Melaka

Mama sekeluarga telah ke Tanjung Bidara pada 26 Jan 08 yang lalu..
sebenarnya sebab anak-anak dah terbangun awal...kul 7 pagi Adli bangun
nak ke toilet..si Aisy plak bangun sebab nak susu...so bila dah terjaga awal
pada hari cuti...anak2 mama boringla melepek jer..mama pun terus cadangkan
kami ke Melaka..asalnya just nak jalan2 jer..tapi papanya plak cadangkan stay
kat sana semalam...apa lagi..on jer la..depa memang suka berjalan pun..

Kalau ke Melaka mesti try naik beca..hehe..beca dah tak nampak cam beca dah..penuh dengan bunga-bungaan..pastu radio dia siap pasang lagu dandut..hehe..takperla..mama naik temankan anak2..sian depa tak tau apa itu beca..hehe

bangunan yg kaler merah ni mercu tanda Melaka..tak sah kalau tak singgah bergambar kat sini..kat tepi2 jalan tu macam2 ada jual..
papa sempat mengayakan topi koboi yang dibeli di kedai2 tepi jalan..konon nak buat gi memancing..pancing pun blum beli..topi plak yg dibelinya dulu..hehe
kami juga melawat muzium samudera yang menempatkan banyak model2 kapal dagang dahulu kala..
anak2 mama nak jadi anak kapal..hehe..kapal besar ni dibina khas untuk dijadikan muzium..cantik..
nampak tak gambar kapal pecah langgar dinding bangunan kat belakang tu..hehe..cam real jer..

ada pulak la yang berangan nak jadi hang tuah..hehe..

adli berposing dengan helikopter di muzium tentera


replika kapal terbang tentera udara semasa perang dunia ke-dua..
teringin nak jadi model kot depa anak beranak ni...ini keretapi tanah melayu yang pertama di tanah malaya..
kereta lembu..rodanya dua..jalannya tak laju...satu jam sebatu..kalau namanya melaka..sure tak tinggal kereta lembunya..
di kota a'famosa...si kakak bergaya dengan payung dan topi pink dia..hehe..budak ni kalau bab bergaya no 1..
ini pulak rumah tradisi melaka..cantik kan..kebanyakan rumah2 di melaka masih mengekalkan ciri2 ini..cuma di belah belakang mereka sambung rumah batu..adli selamba jer berposing depan rumah saper ntah ni..terjumpa kat tepi jalan..hehe


di sebelah petangnya kami ke pantai tanjung bidara...sewa chalet murah..semalam RM70..baju mandi budak2 ni tak bawak plak..sebab ingatkan gi melaka jer..malamnyer kami makan ikan bakar kat Pangkalan Balak...tapi takder gambar la..lupa sebab best menikmati ikan segar..nyum2..

inilah rupa chalet yg kami duduk..not bad la..kawasan perkampungan berhadapan dengan pantai..best jugak..

8 comments:

ainlaily said...

bestnye lawat tempat bersejarah ni....sy dh lama x pg melaka..last darjah 5 kot...isk isk isk...

HazlisaNoor said...

laily, nanti kita buat trip kita2 plak nak tak..

f said...

EHHHH!!!saya google "rumah melaka" saya buka page awak ni! ITU RUMAH NENEK SAYA TAU RUMAH TRADISIONAL TU!!!! HAAAA...DATANG LAH RAYA NANTI :) saya Fandi cucu kepada tuan punya rumah tuuu...haaa.ni amik gamba curi2 ke apa niiiii.... haha.bangga gile rumah nenek saya ada di blog orang .haha :) tak masuk ke?dalam lg lain tau?Haaa...nak tengok,datang la raya.cakap "fandi ajak" ..hahaha...okok.sorry.just terkejut tgk gamba umah nenek dalam blog orang.gaga :)

f said...

main amik je eh kat umah orang :) tu RUMAH NENEK SAYAAAAA :) GAGAGA... nama tuan rumah Hjh Zainab Bt Baba. "tepi jalan" ehhhhh...cakap la depan chalet shah.dulu siap ada sign board lagi tau "RUMAH TRADISIONAL".skarang da hilang! GRRRR..btw,saje je :)

HazlisaNoor said...

alamak..sekali cucu dia komen daa..hehe..tapi rumah nenek dia ni memang cantik,kalau masuk pertandingan sure menang ni..hehe..tq Fandi..kim salam kat nenek yer..

f said...

BEtuullll...nenek saya pun ada sijil rumah tradisional paling CANTIK TAU..tak tipuuu,, :) ok ok...insyaAllah saya sampaikan.byess :)

Anonymous said...

Hi Fandi, is your grandma still lives there?

f said...

yes she still lives there :)
who is this anonymous anyway?