Apr 12, 2011

Minat Kumpul ke Minat Baca?

Ni nak share citer pasal anak2.. mereka ni memang suka sgt pergi kedai buku.. lalu jer kat depan kedai buku mesti ajak masuk punya..pastu berejam duk dlm tu..bukannyer apa..suka belek2 buku..macam adli dgn fatin dah boleh baca..si aisy tgk gambar je la..

ni la antara buku2 yg ada kat rumah..depa suka tengok gambar2 binatang..kalau aisy pantang nampak dinasour mesti nak beli punya..
adli memang minat dan bnyk perasaan ingin tahu..kira dia baca la jugak buku2 ni dan kalau ada yg dia tak paham dia akan tanya papa nyer..yg lagi dua org tu suka tgk gambar2 ajer..pastu reka cerita sendiri..
kalau yg dinasour tu aisy la punya demand..tak beli masam mencuka..buku2 ni diaorang yg nak bukan mama yg suruh..kalau mama sure buku resepi ajer..beli tapi tak buat..papa sampai perli buku resepi buat koleksi ajer..masak ari2 lauk itu jugak..hahaha
kalau korang selalu gi kedai buku mesti jumpa komik 'ikhtiar hidup' ni kan..komik ni memang famous..bukan macam komik biasa,tapi ada ilmu dlm tu..dia ajar camner cara nak survive..dlm tu jugak ada mcm encyclopedia
yang ni pulak antara majalah kanak2 yg depa suka baca..ada aktiviti dlm tu..

yang ni muka budak sebok..sebok nak pose..
so, camtu la sekarang ni..kalau masa depa kecik2 dulu tak abih2 dengan nk beli mainan..skang ni nak beli buku pulak..kalau buku tu ok bermanfaat takperla jugak..tapi kadang2 depa ni nak beli jugak buku ben ten la..buku hantu la..kalau fatin barbie princessnyer..tp mama tak belikan sgt..sesekali bolehla..bukan aper..nak buat kaler2 n gunting2 ajer..buat semak..

11 comments:

Anonymous said...

wah,bnyk buku best2. nak follow hobi cam gini


en gemuk

HazlisaNoor said...

eh, en gemuk dah kembali? hehehe

MIZZOU said...

bagus2...banyakkan membaca supaya ilmu sentiasa bertambah

Anonymous said...

mana buku resepi mak dia punya..kasi la tengok..

Anonymous said...

activity gunting menggunting n color2 bagus tau utk develop minda anak2 utk long term purpose.. supaya depa sentiasa pk, focus n creative tak kira masa belajar or dah bekerja nanti.. my 2 cents.

HazlisaNoor said...

betul tu..memang tiap2 hari lima2 gunting kat rumah tu selalu hilang..

yanZZ said...

beshnya anak2 dah pandai demand nak buku..zafran suruh membaca pun nak kena paksa..hihi. nureen tgh belajar membaca lagi.

HazlisaNoor said...

yanzz : nureen sama umur dgn aisy kan..aisy pun masih belajar baca,tapi iqra dia dah potong fatin..hehe..
now pesta buku jom ke pwtc..

YanZZ said...

Aah sebaya..nureen boleh dikira dah potong zafran gak sbb zafran lama x mengaji sejak masuk darjah 1..terstop jap..skang mengulang semula. Fatin rajin xpe..hehe.Bila nak tunjuk buku2 ija dan sani lak?..hihi

HazlisaNoor said...

aku for sure LIBUR,RASA,IMPIANA dan Sani plak JORAN hehehe
yanzz add aku kat gtalk laa

syafiza said...

syabas!bnyk buku2 berguna n good info/knowledge for ur kids

corat coret hari raya hihihi macam biasa selalunya hari raya pertama mama sekeluarga akan beraya di Ipoh dulu sebab dua adik akan...