Apr 19, 2017

Terjebak ke Korea-Day 3 Pulau Udo, Jeju

Pagi2 hari kami bertolak konon nak mendaki Seongsan Ilchulbong, tapi bila pikir2 balik jenuh pulak nak mendukung meema dengan cuaca yang agak sejuk tambahan baru lepas hujan licin kot atas tu hihi so takpayah la naik.. ntah larat ntah idak..lagi satu kalau musim bunga cantik la jugak nampak hijau je atas tu..ni nampak coklat je kan..so next time je la..huhuhu ada ke next time nyer tu..haha

ni la kat depan nya sebelah kaunter bayar tiket..memang ramai orang nak naik..kami ambik gambar depan tu je la..tu nampak tak bukit belakang tu..itu la dia nya kawah gunung berapi. Seongsan Ilchulbong, atau Sunrise Peak merupakan struktur berbentuk kon yang terhasil daripada letusan gunung berapi di dasar laut yang cetek ribuan tahun yang lalu (Google lagi)

1. Seongsan Ilchulbong
tengok tu orang beratur nak naik..jauhhh..pejam je la mata mama,lupakan impian nak naik Tapak Warisan Dunia UNESCO tuuu hihihi

 ni gambar dari Google..kalau tengok dari atas camtu la rupanya

 
lepas tu kami pergi pulak ke Pulau Udo kita naik feri dari Seongsan Port Harbour yang terletak tak jauh dari Seongsan Ilchulbong . tima kasih lagi sekali kepada papa sebab dia sorang2 je redah pi beli tiket naik feri..boleh bawak kreta naik feri macam kat pulau pinang tu..kami semua duk je dlm kreta papa beratur pi beli tiket sorang2..muah2..hihihi ye la meema tido huhu alasan

2. Pulau Udo

tu diaaaa tak sia2 kami gi pulau udo ni..cantik giler..MaSyaAllah.. Pulau Udo ni kecik je..boleh drive keliling pulau dalam masa sejam je kalau tak berenti la..tadi naik feri pun 15minit je dari Jeju

kat Pulau Udo ni tiga tempat kami berenti..banyak tempat2 cantik..indahnya ciptaan Allah..anak2 pun teruja tengok sana sini hepi sangat..rugi kalau ke Jeju tapi tak singgah Pulau Udo ni


lagi satu kan..kebetulan kawan mama watsup bagitau baik kak ija beli epal dia sedappp woo pastu kat malaysia mahal epal dia ni..rm70+- 3biji.. mama pun beli la rm10 je sebiji(sebab duit kita dah murah) ya rabbi manis nya sedap ranggup dan macam2 lagi hihihi slalu beli pisang je sbb meema suka dan pisang sini pun sedap..
ni kenapa ni..boleh pulak orang korea ni buka restoran air mangga tapi maskot nya cicak..eeee binatang ketidaksukaan akk kau.. erk!
papa suka motor kecik ni..bleh sewa kat pulau ni sebab tak ramai yg bawak kereta..minat jgk motor ni, ada atap papa rasa nak beli satu,boleh hantar anak pi sekolah hahaha 

 tu apa plak budak2 tu buat tu..itu restoran seafood. Depan kedai tu ada aquarium seafood segar dalam tu.. sotong kurita berenang2..eee.. tiram..kepah..landak.. macam2 lagi tak kenal binatang apa..mama menjauhkan diri..geli nengoknya
 
tu dia gambar adik makan epal dalam kereta..suka sangat dia kome weh..ni permandangan tgh2 pulau Udo masa ni tengah beratur nak masuk dlm feri dah nak balik jeju balik.

3. Manjanggul Lava Tube


 selesai Pulau Udo, kami pergi Manjanggul Cave.. gua lava paling cantik dan paling panjang 7.4 km tapi kami masuk dalam 500 meter je..sesejuk sangat dan meema takut gelap hihihi satu lagi tapak warisan dunia UNESCO

 
cantik kat dalam tapi kami takder camera canggih.. bawah ni gambar sumber google lagi huhuhu
 
abih dah jalan2 jeju gambar berikut adalah kawasan tempat tinggal kami semasa di jeju..suka rumah ni cantik kemas selesa tapi tak tau nak sebut apa nama guesthouse ni..bahasa korea tu
 kat depan rumah ni cantik pemandangannya..kawah Ilchulbong tadi kat area belakang rumah ni je. Ownernya pun peramah bukan main walaupun bercakap macam ayam dengan itik hihihi depan rumah ni ada kedai 7e senang nak beli beras n telur n pisang n jagung hahaha
cuba kome klik besar pada gambar atas tu..nampak kelibat owner tu tgh cakap kat fatin bagi insyarat suh pergi area belah depan tu ada pemandangan cantik katanya..haha sanggup dia jerit dari atas.. 


babai jeju dan udo.. kenangan dan pengalaman terindah alhamdulillah

0 comments: