Dec 8, 2013

Memandu ke Phuket dan Krabi

 Alhamdulillah.. kami sekeluarga bersama adik mama dgn isterinya telah pun selamat pergi dan pulang dengan jayanya..cewah..memandu ke Phuket dan Krabi untuk bercuti.. so kami dah jejakla Patong Beach kat Phuket tu..nak ambik gambor pantai tak sonok sbb ramai dugong2 mat n minah saleh berpakaian tak best utk ditengok huhuhu
lepas tengok pantai..kami gi cuci mata kat Otop Shopping Paradise..nak shopping barang2 macam tshirt,blouse,jeans banyakla kat situ yg murah2..lebih murah dr yg kat tepi Patong Beach tu

budak kecik ni suka sgt dgn gajah..asal nmpk patung gajah je nak angkut bawak balik

kakak teruja ada satu kedai ni jual semua barang2 hello kitty..murah mmg murah dari tmpt kita..tp mslhnya no budget..murah dari yg mama pernah tgk kat GM Klang
 pastu singgah Hard Rock Cafe utk beli tshirt dan gelas cenderamata.. HRC ni berdepan je dengan Otop tmpt shopping tu

 
tetiba terselit gambor honeymoon..honeymoon la sangat kan..hehehe..masuk je bilik kami kat Phuket ni, tgk atas katil cantik je tuala dia lipat cam gini.. apa lagi pose dulu la sebelum katil tu dilanjan anak2 mama..Lekpong Guesthouse tmpt kami bermalam kat Phuket ni..murah je guna Agoda

Kami sehari je kat Phuket,besoknya dah bertolak ke Krabi pulak..Phuket ke Krabi 175km lebih kurang 2 jam lebih ..on the way ke Krabi bnyk tmpt jgk singgah..nampak ada org jual sotong kering,ikan bilis pun singgah..jual kraftangan pun singgah..pastu nampak ada Dairy Farm..pun singgah
cantik Farm ni baru buat kot sbb masih bnyk blum siap..luas n cantik macam kat Kundasang,Sabah
 
 
budak2 la sonok..boleh bergambar dengan kambing,lembu,bagi anak lembu minum susu..
 
 Sampai Krabi dah petang lepas checkin kat Dream Garden kami terus cari pakej utk ke Island Hopping besoknya..
 Ready to Phi Phi Island Tour naik speedboat..lebih kurang 40minit sampai ke first pulau..Bamboo Island..cantik air biru pasirnya putih
bannyak pulau pergi yang paling cantik Maya Beach tmpt Leonardo berlakon tu..mmg superb Subhanallah..
  
anak2 mama yang berani terjun snorkeling.. mama jaga adik yang tgh tido..penat dia main air..yg sebenornya mama penakut..




yang ni kat Phi Phi Island..makan tengahari semuanya kat sini..dah bayar  termasuk dalam pakejisland hopping tu dah..

Hari ke empat kami gi Emerald Pool dengan Naik Gajah.. pun beli trip ni dari Agent semalam.. lebih kurang je beli dengan mana2 agent pun..pandai tawar lagi murah la dapat

mandi air panas.. kecik je tempat ni berhimpit dgn orang.. mama jerit "Papa!!! keluar sekarang!!" huhuhu..


air kat emerald ni sejuk..air bukit..licin plak tu hijau berlumut



Pastu gi naik gajah.. bagi gajah makan.. tengok gajah menari..hehehe ini semua layan anak2 punya hal la ni..

Makan kat Krabi senang sangat..banyak yang halal.. Krabi ni ramai muslim berbanding Phuket..
teringat betapa sedapnya pancake kat sana.. mama paksa papa pose sebelah pancake nak tunjuk senarai harga dan jenis2 pancake yang ada..Mama suggest tomyam paling sedap kat restoran Lemon Seafood..cuba tomyam dia, ayam goreng janggus dan siakap bakar..fuh!


Sadao-Hatyai-Phatthalung-Trang-Krabi-Phang nga-Phuket

ISNIN
8.00    bertolak dari homestay mybest friend wahizan , settle insuran dan tukar duit di Changlun Lokasi GPS : N6.435635,E100.428908
9:00    isi minyak penuh Bertolak dr Imigresen Bukit Kayu Hitam, Beli sim card di 7-11
2:00    Sampai di Krabi, Lunch di Restoran Sareepah  GPS (Lat:8.035651 Long:98.832673)
4:30    Bertolak ke Phuket
7:00    Check in Lekpong Guest House ,Phuket

SELASA
8:00     Breakfast di kedai berhampiran Masjid Patong
9:00    Jalan2 di Patong Beach, Otop Shopping Paradise, Hard Rock Cafe
12:00    Bertolak ke Krabi, Lunch di Restoran Sareepah Krabi lagi test menu lain
4:00     Check in Hotel The Dream Garden
5:00    Cari pakej Phi Phi Island Hopping dan Elephant Treckking di Pantai Ao Nang
7:00    Jalan2 Pantai Aonang.. Makan2.. pancake.. pulut mangga..

RABU
8:00    Breakfast di kedai berhampiran Masjid Ao Nang
8:30    Island Hopping
5:00    Balik hotel, rehat
7:00     Shopping dan makan malam di Sekitar AoNang

KHAMIS
8:00    Breakfast di kedai berhampiran Masjid Ao Nang
8:30    Emerald Pool, Kolam Air PAnas dan Elephant treccking
3:00    Lunch
4:00    Bertolak ke Hat Yai
5:00    Jalan2 Ambik Gambar di Hat Yai
7:00    Bertolak ke Bukit Kayu Hitam
9:00    Sampai di Bukit Kayu Hitam

9 comments:

iu rf said...

Tq sharing trip ke phuket n krabi, plan nk buat trip drp klang, selangor. Nk tye dokumen yg diperlukan utk masuk dgn membawa kereta.. Perlu geran yg ori ke..? & apa lg dokumen2 ln yg diperlukan.. Thanks ye! - wid

HazlisaNoor said...

aah kena ada geran kereta..aritu saya bawak yang ori

Mr nice guy said...

mcm best je...teringin jugak nak melancong mcm tu...free sikit nak bergerak kalau ada kereta sendiri..anggaran budget berape ye? hbs 5k x?

Mr nice guy said...

mcm best je...teringin jugak nak melancong mcm tu...free sikit nak bergerak kalau ada kereta sendiri..anggaran budget berape ye? hbs 5k x?

Raf idah said...

myk keta cmna? Msia ada ron 95&97.. Di sana kena guna myk ape yg ssuai utk keta msia?

HazlisaNoor said...

sori lambat jawab Mr nice guy..bergantung jgk pergi ebrapa org..ramai anak macam kami ni abih jugak la 5k..

HazlisaNoor said...

Raf idah,
kat sana ada minyak 91 dgn 95..kami guna 95 punya..

Cik Gu Shaari said...

Salam, saya cadang nak pi ke krabi dan phuket dgn kereta sendiri. Saya, isteri dan dia org anak bujang. Dari segi keselamatan ok tak?...maksud saya takut ada penyamun atau kes colek atau peras ugut dan lain2 jenazah...

HazlisaNoor said...

alhamdulillah perjalanan kami lancar sahaja..krabi bnyk org islam..so far
masa kami kat sana rasa selamat je walau bawak budak kecik..dan masa nak balik sy travel malam checkin hotel kul 12 tgh malam ok je alhamdulillah

Reunion pptm daerah dan xpptm

bertempat di Taman Wetland Putrajaya kami mengadakan bbq makan2 borak2 main2 hahaha kat sini tempat bbq disediakan so takpayah bawak cuma...