Jul 2, 2012

Telatah Baby Afif Solat

budak kecik ini sangat suka mengganggu kami solat.. kadang2 dia baring kat sejadah kita.. mama selalu mengalami masalah ini jika sorang2 jaga dia di rumah..selalunyer time papa outstation..
mama ada baca, kalau anak berada di tempat sujud kita boleh bergerak ke kanan atau ke kiri tapi selangkah sahaja..lalu terus mengerjakan sujud..tapi tak boleh la asyik bergerak lebih 3 kali akan terbatal solat kita.. 
ke kiri ke kanan dah macam poco2 confirmla batal solat kan..huhuhu
 
lagi satu nak pesan, sebelum solat kita tukarkan pampers dia terlebih dahulu..sebab kalau dia duduk atas kita ke kan,kita pasti dia bersih.. kalau baby menangis kita boleh jugak solat sambil dukung dia..tapi time sujud tu letak dia kat bawah dulu..
itula antara tips solat kalau ada anak kecik yg suka ganggu..berharap sangat agar solat mama diterima sbb mengaku susah nak kusyuk kadang2 terjeling mata kat dia sebab takut2 dia masukkan benda2 dlm mulut..
ini mama sempat snap gambar dia kacau abang dia..menyelit nak solat sama2..kesian si abang kena keluar dari sejadah..

*bersepahnyer tempat tido adli & aisy tu..

3 comments:

Anonymous said...

rasa saya semua budak berkelakuan begini ;) bagi saya,asalkan tak tinggal solat itu dah baik..

gadiselatan said...

samelah k.ieja..tp klu ann tak larat nk solat smbil dukung dak adib tuh...mmg confirm gerak lebih dari 3 kali..sbb die meronta..hehehe..suka tgk pokcik byk ank2 jemaah..teringt kat arwah ayah dulu...

Papa Surarumah said...

Anak saya pun sama. Tapi kebaikannya, dia pun nak solat sekali. Mungkin melatih dia dari kecil utk bersolat :) InsyaAllah..

kami ambik kesempatan ikut papa gi ayer keroh on weekend..papa ada kerja kat MITC Melaka so kami ikut sekali lepak  di Amverton Heritage Re...