Jan 28, 2012

Afif kena jangkitan virus-Croup

Croup is characterized by a "barking" cough, stridor, hoarseness, and difficult breathing which usually worsens at night.
Croup is a condition that causes an inflammation of the upper airways — the voice box (larynx) and windpipe (trachea). It often leads to a barking cough or hoarseness, especially when a child cries.
Most cases of croup are caused by viruses. Those involved are usually parainfluenza virus (which accounts for most cases), adenovirus, and respiratory syncytial virus (RSV). Croup is most common — and symptoms are most severe — in children 6 months to 3 years old, but can affect older kids, too.

itu la serba sedikit info yg boleh dicari berkaitan penyakit yang menyerang baby afif baru2 ni..
alhamdulillah,skang ni dah sembuh..masa tengah sakit tu mama sangat risau sebab adik jadi susah nak bernafas..
mula2 adik demam tgh malam,takder batuk pun..cuba bunyi dia bernafas lain mcm..macam berdengkur tapi jaga..pastu besok pagi terus bawak ke klinik..doktor situ bagi neb 15 minit..tp lepas tu still macam tu jugak..bunyi nafas dia jadi teruk sgt..last2 Dr. buat surat terus kami ke hospital..
kena masuk wad 3 hari 2 malam..macam pakej hotel plak yer..macam2 ubat la masuk badan dia..sian betul tgk budak kecik tu..nak cucuk masuk ubat kat tangan punyala teruk..tangan kanan tak boleh..kaki tak boleh..last2 tgn kiri ok..dia punya nangis,jgn ckpla..luluh hati mama..
masa nak sedut kahak lagi la teruk dia menjerit,yg tak tahan tu lepas dah sedut bila kita ambik dia dari nurse tu..dia terus pukul2 kita..dia marah sebab hntr dia ke situ..buat dia sakit..tak tolong dia..sian sgt..
masuk hari kedua dah bosan giler dia..asyik tunjuk pintu keluar ajer..nak buat camner..
alhamdulillah,adik dah sembuh sekarang..mohon agar sakitnya tidak berulang lagi..sian budak kecik tak reti apa-apa kan..

4 comments:

eZa said...

alhamdulillah sihat sudah. geram tgk dia. tembam! :)

HazlisaNoor said...

TQ Eza,lama tak dengar khabar berita..

Anonymous said...

Assalammualaikum, cuba try petua ni. Just kongsi, bce fatihah, ayat qursi dan 3qul tiap waktu anak2 tidur,lurut dari ubun2 ke hujung kaki,insy Allah akan terhindar dari penyakit mrbahaya,biasakan beri air minum yg di doakan. Wallahulm.

HazlisaNoor said...

terima kasih banyak atas petua itu..

corat coret hari raya hihihi macam biasa selalunya hari raya pertama mama sekeluarga akan beraya di Ipoh dulu sebab dua adik akan...