Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Padi
Bahan2
Udang galah segar sebarang saiz
santan pekat
kunyit hidup ditumbuk halus
cili padi ditumbuk halus
bawang merah ditumbuk halus
serai dititik
daun kunyit dihiris2 halus
garam secukup rasa
Masukkan santan dalam kuali dan panaskan, masukkan juga bahan2 tumbuk, serai daun kunyit dan garam. Bila dah mendidih masukkan udang galah. Dah siap.
*resepi ni khas untuk kak farah..dia yang mintak ni tadi..untuk maria..masak lada itam awak pun sedap juga..
9 comments:
ala...cayang mama bagi resepi tu...thanks
o lala sedapnye..thanks for the recepies...
lepas ni kita suh maria letak resepi udang black paper dia plak
tak masuk ke resepi udang goreng butter... itu pun sodap...
pandaila mama ieja masak..interprem dengan periuk skali..hihi
wow..bkn maen lg menu mama..nnt leh lar bwa g ofic..bg kter owg rase..hahahaaa
ala....udang blackpaper tu mcm nk masak ayam atau daging b/paper jgk la...tukar lauk je.....
ish...ish...ish....
terbuka selera bulan2 puasa nie. Udang pulak tue...
kat sini puasa imsak 5.09am dan break fast pkl 6.14 pm. Kat sini tak terasa sgt sbb sekarang nie spring (suhu 7-8 C) sejuk. Tapi mak parit dan melaka memang tak tahan duk kat sini. hari-hari berselubung bwh blanket.
Btw, Selamat Berpuasa dan menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada ija, sani dan keluarga serta pakcik, makcik, ijat dan ijam.
-Ziad, New Zealand-
sedapnye,....terliur tngok....
Post a Comment